Type Here to Get Search Results !

Епископ Исихије: Бог нам омогућава да кроз енергију благодати заједничаримо са Њим


У данима Свете Четрдесетнице наш духовни живот треба да буде силнији, наше усрђе да порасте, да мање бринемо о стварима овог света, а више о ономе што се тиче божанског и духовног, поучио је Преосвећени Епископ ваљевски г. Исихије на Светој Литургији у Храму Вазнесења Христовог у Мионици, којом је началствовао уз саслуживање архијерејског намесника колубарског протојереја- ставрофора Саше Тимотића и више свештенослужитеља 

Након Недеље православља, установљене у спомен победе правоверја против иконоборачке јереси, у Недељу другу Васкршњег поста Црква прославља великог угодника Божјег Светог Григорија Паламу, који је у 14. веку утврдио победу православља у византијској теологији. Светогорски исихаста је учио да можемо да општимо са Богом, зато што Бог и Света Тројица изливају на нас благодат Светог Духа, која се изражава у нествореној светлости, објаснио је Владика Исихије речи Светог Григорија Паламе о божанској енергији, која у потпуности припада Богу, али је по благодати и дару човек може спознати и у њој се освећивати и обожити, те по благодати постати сличан Богу. Под утицајем западног хришћанства, неки учитељи су полемисали са исихастима, тврдећи да је Бог недоступан човеку и да ми можемо само подражавањем да постанемо слични Господу Христу. Али, истакао је Владика Исихије, православна вера учи да се ми обожујемо у подвигу.

Светитељи су људи као ми, али су успели својим подвигом и прихватањем божанске благодати да боголику људску природу да обоже и зато они сијају нетварном светлошћу као што сија и наш Господ. Сетимо се кад је Господ изашао са тројицом најближих ученика на Гору Тавор и показао им се онолико колико је њима било могуће да виде Своју нетворену светлост… Бог нам омогућава Својом благодаћу, а не неким нашим заслугама, да ту светлост можемо да примимо у себе и кроз енергију благодати заједничаримо са Богом- поучио је Владика Исихије о борби за истиниту веру Светог Григорија Паламе, вођену пред крај славе источног хришћанства- пад под власт нехришћанских господара, који је по Божјем допуштењу уследио због људских грехова и недостојности. Али, нагласио је ваљевски архипастир, Црква је тада заокружила своје учење и имали смо ризницу благодати и православног учења, захваљујући којем смо опстали у страшном вишевековном ропству и које  нас брани од напада нечастивога, непријатеља нашег спасења и његових палих анђела, који покушавају да нас саблазне у свакој епохи, одвоје од Цркве и Господа.

Данас, и те како нападају на нас световни назови „експерти“ и учени људи, који оповргавају божанство, вредност Цркве и њен значај не само за оне који су чланови Цркве, већ и за читаво друштво. Нападају са свих страна, а нападају и физички у многим деловима православља. Наша браћа и сестре и у овај данашњи дан страдају и на Космету и другим крајевима, где се прогони православље и где се православни сматрају за грађане другог реда и покушава се да се затре њихов духовни и национални идентитет- указао је Владика Исихије на искушења савременог доба са којима су суочени православни народи.

Молећи се Светом Григорију Палами и изучавајући његово православно учење, држимо се вере да истински можемо да се сједињујемо са Богом, сабирајући се на Светој Литургији, исповедајмо ту веру и прилазимо Светим тајнама да у њима испунимо своју побожност! Тако се сједињујемо са Господом у тој нетварној светлости и по дару постајемо преносници те светлости колико је то могуће по мери наше вере и нашег подвига- закључио је Владика Исихије, благосиљајући своју духовну децу.

Мноштво верника је приступило Светој тајни причешћа, а сабрање је заокружено трпезом љубави у парохијском дому мионичког храма.


Извор: Епархија ваљевска