Type Here to Get Search Results !

Слава храма у Подгљивљу; богослужио Епископ Димитрије


У трећу суботу Великог поста, Владика Димитрије началствовао је Светом архијерејском Литургијом у гробљанском Благовјештенском храму. Преосвећеном Владици саслуживало је братство Саборног храма у Требињу.


У јеванђељској бесједи Владика Димитрије подсјетио је на силу Ријечи Божије, која се десила на једном малом мјесту и једној скромној дјевојчици, а одјекнула кроз сву Васељену и кроз вријеме које је било и које ће бити, појаснивши да ће Његовом ријечју мртви оживити и васкрснути. Читав човјеков живот је припрема за примање ријечи Божије, да му она буде радост — да га освјетли и прожме.

Преко Архангела Гаврила Ријеч Божија улази у историју, благовољењем Божијим и отвореношћу срца, савјести и воље Мајке Божије. Дошавши у свијет Ријеч Божија даје људима заповјести по којима треба да живе и да се исправљају, како би доживјели преображај — васкрсење душе прије васкрсења тијела.

По заамвоној молитви служен је помен упокојенима и извршено освећење славског колача и жита. Бесједећи по Отпусту Владика је честитао Славу, захвалио оцу Немањи на позиву и добродошлици и поучио сабране да се душе свих који почивају на подгљивском гробљу радују служби Божијој, вечличању Имена Божијег, величању Мајке Божије и молитви вјерних за упокојене. Тајанствено и недокучиво за људски разум, живи имају силу да молитвом помогну упокојеним.


Извор: Епархија захумско-херцеговачка и приморска