Type Here to Get Search Results !

Празнично сабрање у Врању


Празник Васкрсења Лазара Четвородневног - Лазарева субота прослављен је 27. априла 2024. године свечано у свим храмовима Православне епархије врањске. У Саборном храму Свете Тројице у Врању, Свету Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ врањски г. Пахомије, уз саслужење свештенства врањских парохија, уз молитвено и евхаријстиско учешће великог броја верника.


Након освећења врбових гранчица, Епископ Пахомије одржао је беседу о Васкрсењу Лазара Четвородневног из Витаније, напомињући значај односа човечијег са Богом, као припрему за лично Васкрсење. Обављена је свечана Литија око Саборног храма у којој су учешће узели велики број деце са својим родитељима.

По завршетку Свете Литургије у порти Саборног храма уприличена је приредба чији су носиоци били ученици веронауке са својим вероучитељима из основних и средњих школа у Врању. Ка израз посебне пажње, љубави и саосећања према животном путу којим иду, у организацији Кола српских сестара ,,Преподобна Анастасијаˮ Епархије врањске при Свеправославном друштву Преподобни Јустин Ћелијски и Врањски особама са инвалидитетом и социјално-угроженим особама (њих 40) уручили Васкршњу честитку и новчани дар. Донацијом Министарства здравља Републике Србије додељено је и 10 лаптоп рачунара ученицима и студентима из многодетних и породица слабијег материјалног стања, деци самохраних родитеља и деци која су боловала и однела победу у утакмици са љутим противником,карциномом.


Извор: Епархија врањска