Type Here to Get Search Results !

Гостопримство коптској мигрантској заједници


Са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, у Придворном храму Светог Симеона Мироточивог у Београду по први пут је одржано богослужење за коптску заједницу у Србији. Чиноначалствовао је Његово Преосвештенство Епископ средњоевропски Коптске Православне (дохалкидонске) Цркве г. Ђовани.


Присутне су, у име Његове Светости, дочекали Његово Преосвештенство Епископ јегарски г. Нектарије, викар Патријарха српског, и јереј Владимир Радовановић, старешина Придворног храма.

Коптску заједницу у Србији чине припадници древне Коптске Православне (дохалкидонске) Цркве, која броји више од дванаест милиона верника највећим делом насељених у Египту, а недавно је основана и Епархија за Средњу Европу, која обухвата широки простор од Венеције у Италији преко Аустрије, Мађарске, Чешке, Словачке и Пољске до Румуније. Њих стотињак, који се тренутно налазе у Србији, изразили су жељу преко надлежног епископа да им се омогући одржавање службе, што је свесрдно подржао и патријарх Порфирије који им је, водећи се свевременим начелима хришћанске љубави, пружио подршку и могућност да се по први пут у Србији уприличи богослужење за вернике страдалне Коптске Цркве која вековима одолева прогонима и искушењима.

Преневши поздраве Његове Светости Патријарха г. Тавадроса II, предстојатеља Коптске Православне Цркве, епископ Ђовани је заблагодарио речима: „Ниједна писана или изговорена реч не може исказати колико ценимо и осећамо захвалност према Његовој Светости Патријарху Порофирију и вољеној Српској Православној Цркви за дух аутентичне јеванђелске љубави, великодушности и гостопримства, као и топлу добродошлицу коју сте пружили коптској заједници и мени. Молимо се да вам Господ Бог подари сваки благослов и да ваша велика Српска Православна Црква буде увек светионик хришћанске вере и љубави широм света у све векове“.

По завршетку службе, за све присутне уприличено је послужење у парохијском дому Саборне цркве.


Извор: Инфо-служба СПЦ