Type Here to Get Search Results !

Исповест свештенства Архијерејског намесништва тамнавског


Црква нас сабира као децу духовну, мири међусобно и чини једним бићем, јер глава Цркве је Христос, а ми смо тело, навео је у проповеди протојереј Небојша Миливојевић, архијерејски намесник тамнавски, на Пређеосвећеној Литургији у Храму Преподобне Мати Ангелине у Туларима, којом је началствовао Преосвећени Епископ ваљевски г. Исихије уз саслуживање епархијских свештенослужитеља

Свето јеванђеље о блудном сину (Лк 15, 11- 32) учи нас о великој Господњој радости због покајања макар и једног грешника. Размишљајући о томе, неминовно је да се запитамо имамо ли потребу да се покајемо у времену у ком сви теже разједињености и независности једни од других, не праштајући једни другима. Отуда је улога Цркве кроз њену историју да нас обједињује, мири и сабира. Она почиње са Христом, траје и трајаће кроз векове, рекао је протојереј Небојша Миливојевић, нагласивши дужност свештеника да братску љубав и саборност из храма „изнесу“ и њоме препороде род људски.

Опростимо, браћо, једни другима и заволимо једни друге! И осетићемо да смо збацили са себе окове и покидали ланце, јер нема љубави без праштања, нити праштања без љубави. Натерајмо се на једно од то двоје и окусићемо слободу коју нам нуди Христос, а Свето јеванђеље проповеда. Пробајмо да се жртвујемо за другог у току поста више него осталих дана! Видећемо да нас та жртва није осиромашила, него нахранила храном која се не купује код трговаца новцем, него од Оца небеског жртвом љубави и добрим делима. Љубав је друго име Божје и у љубави су садржане све заповести Божје- неке су од мноштва снажних духовних поука, које је упутио прота Небојша Миливојевић у храму велике српске светитељке у Туларима.

Сусрет са Христом доноси спасење. Права исповест и покајање доносе радост небу, али најпре радост покајнику. Ако нисмо доживели радост после исповести, онда се нисмо искрено покајали и исповедили. Браћо, ако смо се упрљали, очистимо се! Оперимо се тајном покајања и, ако паднемо, устанимо! Христос је добри пастир и увек стоји поред нас, даје нам снаге да истрајемо у пастирској служби која нам је поверена- поручио је архијерејски намесник тамнавски браћи свештеницима, који су данас приступили Светој тајни исповести. По благослову Епископа Исихија, исповест су извршили архимандрит Михаило (Биковић), старешина манастира Јовања, и игуман Георгије (Мићић), старешина манастира Лелић. 

Света Четрдесетница је период у коме смо у благословеном посту и трудимо се да будемо ближи Богу. Када се грех не исповеда, он ни на који начин не нестаје, већ отврђује наше срце и ум, подсетио је Владика Исихије на значај Свете тајне исповести у животу човека. 

Време је да се кајемо, да увиђамо свој грех и да се од њега ослобађамо, као и да праштамо својим ближњима. Није довољно да гледамо само на себе и своје спасење, већ заједно са тим да имамо љубав према ближњима, да им желимо и чинимо добро колико је у нашој моћи. Тако узрастамо у Господу и почињемо да осећамо радост која надилази све световне радости, која је награда за душу и даје снагу за даљи подвиг. Њоме живимо животе достојне хришћана- поручио је Владика Исихије, благосиљајући свештенство и верни народ у Храму Преподобне Мати Ангелине у Туларима.

Након Свете Литургије, Владика Исихије је одржао братски састанак са свештенством Тамнаве, а сабрање је заокружено трпезом љубави.


Извор: Епархија ваљевска