Type Here to Get Search Results !

Исповест свештенства у Словенији


У сриједу, 10. априла 2024. године, свештенство љубљанског намјесништва Митрополије загребачко-љубљанске приступило је светој тајни исповијести. Свештенике је исповиједао архимандрит Павле Радусиновић, игуман манастира Ораховица, а потом је Његово Преосвештенство Епископ буеносајрески и јужно-централноамерички Кирило, мјестообљуститељ Митрополије загребачко-љубљанске, служио Свету литургију Пређеосвећених дарова.


Владика Кирило је у бесједи на Светој Литургији казао да нам се у дане Свете Четрдесетнице Свети дарови дају за окрепљење и уједно нас подсјећају да је Христос увијек међу нама, иако ми то често не примјећујемо. ”Литургија пређеосвећених дарова нам описује дејство Свете Тројице у нашој икономији спасења чије је дејство сљедеће – Од Оца, кроз Сина у Духу Светом. Па тако Литургију Василија Великог можемо да посматрамо као слику Оца, Литургију Светог Јована Златоустог као слику Сина, а Литургију Пређеосвећених дарова као слику Светога Духа. Господ је рекао: „Дух Свети ће доћи и узеће од мојега и даће вама“. Дух Свети ништа нам неће донијети ново што Христос није већ извршио. Дух Свети доноси што је Христово и нарочито је важно да знамо да Он дјелује кроз материјалне ствари – кроз Часни крст, кроз Часне дарове, иконе, кроз причешће“, истакао је епископ Кирило и додао и да нас Пређеосвећена Литургија подсјећа и да свако од нас треба да носи свој крст, да, како се Духом Светим савршује спасење човјека и све твари, да се Црквом, а коју чине сви хришћани, кроз вријеме савршава домострој спасења.

Услиједио је ручак и братски састанак који је отпочео уводним излагањем свештеника Борислава Ливопољца, старјешине храма Светих Кирила и Методија у Љубљани  на тему Мисија Цркве у савременом свијету.


Извор: Митрополија загребачко-љубљанска