Type Here to Get Search Results !

Устоличен први Епископ Џубе и Јужног Судана

Дана 14. априла 2024. године, у недељу посвећену Преподобном Јовану Лествичнику, уз помоћ Божије благодати и са благословом александријског патријарха Теодора, устоличен је Епископ Константин Бонабинги за првог епископа новоосноване Епископије Џубе и Јужног Судана. Јужни Судан је био под јурисдикцијом Картумске митрополије. Међутим, после поделе земље (Северни и Јужни Судан), због тешке политичке ситуације и због немира у тим областима, јавила се потреба за успостављањем нове црквене јурисдикције.


Чином устоличења началствовао је кабалски митрополит, као представник александријског патријарха. Присуствовали су епископи џинџински Силвестар и гулски Нектарије (који су из Уганде), са мноштвом верника, који су дошли да честитају свом сународнику – Епископу Константину. Чину су присуствовали православни верници из Јужног Судана, као и представници локалних власти и лидери других верских конфесија.

Епископ Константин је у свом обраћању нагласио да пастирска делатност у новоуспостављеној црквеној јурисдикцији неће бити лака, с обзиром на актуелну политичку ситуацију. Међутим, охрабрује га, пре свега, Велики пастир Исус Христос, а потом и очински савет Патријарха александријског, да савлада сваку тешкоћу и препреку, како би васпоставио Цркву Христову на спасење људи и зарад мира у региону.


Превод са грчког приредила

редакција портала "Ризница"


Извор: Romfea.gr