Type Here to Get Search Results !

Орден Преподобног Јустина Патријарху Порфирију


У години јубилеја Преподобног Оца Јустина- 130 година од рођења, 45 од престављења Господу и 10 година од преноса његових моштију, мноштво верника на Благовести молитвено се сабрало под омофором Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, кога су рани хришћански путеви такође водили у ову светињу, где је реч Божју проповедао управо ћелијски духовник, данас заступник нам пред престолом Божјим. У Храму Светог Саве, Светог Јустина мученика и Преподобне Марије Египћанке, подигнутом по завету Оца Јустина, благовештењска молитвена свечаност крунисана је доделом ордена који носи његово име Патријарху Порфирију. 


Свети Ава Јустин присутан је данас кроз његове свете целебне мошти, којима побожно приступамо ради благослова и на спасење. Приступамо својим богоугодним молитвама, које принесемо Господу, Којег је волео срцем и душом и Којем је служио својим бићем и снагом. Приступамо богонадахнутим беседама, које је упућивао верном народу, не само његовим савременицима, већ и свим нараштајима који су га наследили. Приступамо и својом богомудром речју, коју нам је оставио да нас просвећује и изграђује и својим исповедањем православне вере за коју је живео и за коју је страдао- рекао је Епископ ваљевски г. Исихије у част Оца Јустина. Патријарх Порфирије је имао велику љубав и поштовање према њему, те много пута побожно долазио у Ћелије на благовештењска сабрања и другим данима. 

Уверени смо да сте са његовим (Оца Јустина) благословом примили свете тајне монаштва, свештенства, епископства, те дужност,  достојанство и послушање првојерарха у коме нас данас походите. Као српски патријарх, Ви се данас неуморно и посвећено трудите да нас у светосавском и светојустиновском духу, као његов изврстан ученик и наследник, водите у благословено царство Оца и Сина и Светога Духа и да то царство оприсутњујемо у нашем животу. Пастирски се старате о Цркви, не остављајући никог изван Ваше љубави и бриге. Молимо се Њему да Вас укрепи и облагодати- рекао је Владика Исихије и уручио Орден Преподобног Оца Јустина Патријарху Порфирију у знак благослова који почива на њему, оданости и синовске љубави свештенства и народа Епархије ваљевске, о којој се духовно стара.

Орден Преподобног Оца Јустина установљен је 2019. године. На свечаности приликом освећења заветног храма, 22. септембра 2019.,блаженопочивши Епископ ваљевски Милутин овим признањем одликовао је блаженопочивше Патријарха српског Иринија, Митрополита Амфилохија и Епископа Атанасија, аутора пројекта храма почившег архитекту Предрага Ристића, као и Епископа бачког г. Иринеја и Митрополита берлинског г. Марка.


Извор: Епархија ваљевска