Type Here to Get Search Results !

Кроз богослужења тајанствено постајемо учесници крсног и страдалног пута Христовог


У молитвеној тишини Великог понедељка, улазимо у саму завршницу Часног поста и кроз света богослужења тајанствено постајемо учесници крсног и страдалног пута Христовог. На тај начин, мистично учествујемо у Његовом болу, страдању и Крсту, али и у васкрсењу из мртвих, како ћемо и певати у Васкршњој ноћи: „Јуче сам сахрањен с Тобом Христе Боже, данас заједно са Тобом васкрсавам из мртвих“.


Велики понедељак је дан када света Црква кроз богослужење пред нас поставља две поучне теме и слике: проклетство бесплодне смокве и живот целомудреног Јосифа Прекрасног, најмлађег сина старозаветног Патријарха Јакова, коме су браћа позавидела и продала га за тридесет сребреника, као Јуда свога учитеља Христа.

Велики понедељак, као и сваки други дан страдалне недеље, назван је великим и светим због великих и спасоносних догађаја из Спаситељевог живота. Велики понедељак, наравно, није само и искључиво дан туге, већ је, пре свега, дан сећања на људску слабост, похлепу и издају.

Стога, нека се данас у свачијем срцу тишина претвори у најчистију молитву, а сузе у искрено покајање. Потрудимо се да кроз строги пост, појачану молитву, духовну будност и активно учествовање у богослужењима Цркве постанемо истински следбеници и ученици Христови.

Слава дуготрпљењу Твоме Господе!


Патријарх српски Порфирије


Извор: Инстаграм налог Патријарха Порфирија