Type Here to Get Search Results !

Торжествено сабрање у ваљевском Саборном храму

Пете недеље Часног поста, у Недељу глувну, Преосвећени Епископ ваљевски г. Исихије је предводио литургијско сабрање у Храму Васкрсења Христовог, уз саслуживање свог заменика протонамесника Филипа Јаковљевића, архијерејског намесника првог ваљевског протојереја Драгана Јаковљевића и више свештенослужитеља из Ваљева.  


Несвакидашњу лепоту богослужењу дало је појање Хора Храма Светог Георгија (Стара Бежанија), Дечјег хора лесковачког певачког друштва при Храму Свете Тројице, хора Пољопривредне школе Футог и хорова „Хаџи Рувим“ и „Емануил“ из Ваљева, са диригентима Аном Ивановић, Синишом Стаменковићем и Вањом Урошевић 

Пета недеља Часног поста посвећена је Преподобној Марији Египћанки, светитељки чије је житије пример милости Божје са једне, а са друге стране труда и великог подвига. У раној младости, њен живот је био развратан. Промислом Божјим, када није могла да уђе у храм у Јерусалиму, обећала је да ће се одрећи таквог живота и кренути у подвиг. Пратећи призив Божји, отишла је у јорданску пустињу, где је провела 47 година предана строгом посту и подвигу, поучио је у литургијској проповеди протојереј Драган Јаковљевић о личности велике угоднице Божје, чији је пример преумљења- промене начина живота од пуког хедонизма до подвига веома важан данас, када се сласти овоземаљског живота (храна, пиће, провод) намећу као вредност.

 Уништавамо свој живот и живимо да бисмо уживали. Таквим животом је живела Марија Египћанка. Бог не заборавља никога од Своје деце и сваког човека посети, призове га и опомене, како би схватио да је на погрешном путу. То се десило и њој. Зато је Црква установила пост као појачан подвиг. Немојмо заборавити да наш хришћански живот цео треба да буде подвиг. У посту треба да појачамо тај подвиг и да покажемо да се одричемо овог света бар привремено, да не жудимо за овоземаљским прославама, проводима, путовањима, изобилним трпезама, већ да нам је довољно мало хлеба и воде и појачане молитве- рекао је отац Драган Јаковљевић. 

Преподобна Марија Египћанка се одрекла овоземаљских уживања зарад љубави Божје, подвизавајући се у пустињи и борећи са великим искушењима. Свакоме ко пости, искушења су и данас велика. Али, истакао је проповедник, циљ је Царство небеско, живот вечни и љубав Христова. То је помогло Преподобној Марији Египћанки да истраје у подвигу. 

Пост је позив на подвиг свима нама. Да узмемо живот у своје руке, да се променимо, оставимо пређашње навике,  да кренемо путем који нас води у живот вечни и да љубави имамо. Свако од нас је позван да буде подвижник, неко у пустињи, а неко у овом свету. Да сведочимо своју веру и исповедамо је слободно и на сваком месту- закључио је прота Драган Јаковљевић, архијерејски намесник први ваљевски и старешина Саборног храма.

Благосиљајући верни народ на крају Литургије, Владика Исихије је подсетио на значај подвига поста као враћања себи, природи у каквој нас је створио Господ, као и на учење Цркве о посту током Велике Четрдесетнице, великим угодницима Светом Јовану Лествичнику и Преподобној Марији Египћанки, чије је покајање било велико и свеобухватно и она је пример да сваки човек може да прими благодат Духа Светог и да се обожи.

Од сваког у Цркви се очекује да се потруди, да принесе колико има снаге, воље, одважности, надахнућа… Да се потруди да учини неки добар подвиг, да се помоли Богу мало више него иначе и да се уздржимо од неких наслада храном, да у времену интернета и друштвених мрежа мало очистимо ум. Да га припремимо за тиховање, ослобођени од напада искушења и надражаја бурног света који је око нас. Ко то доживи, може доживети благодат Божју- Закључио је ваљевски архипастир.

Као и претходних недеља током Васкршњег поста, више верника је примило Свету тајну причешћа.


Извор: Епархија ваљевска