Type Here to Get Search Results !

На иницијативу Цркве отвара се основна школа у бугарском граду Видину

Наредбом министра просвете, приватна основна школа „Митрополит Неофит Видински“ у Видину (Бугарска) уписана је у Регистар установа у систему предшколског и школског образовања. Оснивање школе је заједничка иницијатива свештене Видинске митрополије и Фондације „Приватна основна школа Видински митрополит Неофит“. Школа ће се налазити у згради старе епархијске школе у ​​Видину.


За нову школску 2024-2025. годину школа ће расписати пријем деце у четврту предшколску групу и ученика у први разред. Ово је прва приватна школа у општини Видин. Оснивачи школе (Митрополија и Фондација) настоје да остваре идеал савременог образовања, који комбинује најбоља савремена достигнућа и праксе са православном духовношћу, традиционалном за бугарску школу.

Циљ је да се примена државних образовних стандарда одвија у окружењу које вреднује људску личност и које доприноси оваплоћењу вечних хришћанских врлина (љубав према Богу и ближњем, узајамна помоћ и саосећање, труд, мирољубиви и др.) у животу деце и ученика.

Школа носи име по чувеном Видинском митрополиту Неофиту, који је био епархијски архијереј видински од 1014. до 1971. године. Уз његов благослов и под његовим руководством, 1934. године основана је прва општеобразовна епархијска школа.


Превод са бугарског приредила

редакција портала "Ризница"


Извор: Вg-patriarshia.bg