Type Here to Get Search Results !

Млади Финци све више прелазе у Православље, каже фински свештеник

Млади између 18 и 30 година све више напуштају лутеранство и прелазе у свето Православље у Финској, јавља Савез православних новинара, позивајући се на inosmi.ru. И монаштво постаје бројније у овој нордијској држави.


Док и Евангелистичка лутеранска црква Финске и Финска православна црква под Цариградском патријаршијом имају статус државних Цркава, прва је далеко већа бројем верника. Према статистици финске владе из децембра 2021, 66,6% становника припадало је Лутеранској цркви, док је само 0,4% припадало Православној цркви.

С друге стране, према речима о. Михаила Сундквиста из Ванте, северно од Хелсинкија, приметан је тренд преласка из лутеранизма у Православље, посебно после пандемије вируса  корона. Раније је постојао спор, али стабилан пад броја православних у Финској.

Отац Михаило напомиње да је чуо за сличне трендове у Стокхолму и у САД.

„У разговорима са младима често чујем да поштују Православну цркву, јер она брани традиционалне вредности“, рекао је о. Михаило. „То је углавном због православног гледишта на породицу и сексуалност“, каже свештеник.

Чини се да мушкарци постају конзервативнији, а жене, напротив, либералније, каже о. Михаило, иако напомиње да и младе жене примају православну веру, од којих су многе раније биле увучене у езотеризам и Њу Ејџ.

А повећање броја обраћеника доводи се у везу са све већим интересовањем за монаштво, каже игуман Михаило Нумела из манастира Нови Валаам у Хајнавесију.

Монаси  одржавају редовни контракт с младићима који су заинтересовани да приђу Православној цркви. Тројица су прошлог месеца ступила у братство, а један монах је пострижен у велику схиму. Отац Антоније је први схимонах у Новом Валааму после неколико деценија.

А братство са 18 чланова је тренутно највеће у последњих неколико деценија, од шездесетих година прошлог века.

На сајту Финске православне цркве (The site of the Finnish Orthodox Church) наведени су мушки манастир, женски манастир и мушки скит.


За наш портал превод са енглеског 

приредила Сања Симић Де Граф


Извор: Оrthochristian.com