Type Here to Get Search Results !

Протонамесник Живојин Кнежевић: О снази вере

У Недељу средопосну Оци цркве нас богомудро подсећају на важност подвига на путу нашег личног спасења, стављајући испред нас Светог Јована Лествичника као пример лествице врлина. Ове недеље чита се јеванђељски одломак о исцељењу младића у коме је био дух неми (Мк 9, 17- 31) који говори о немоћи веровања и моћи неверовања, навео је расуђивање Светог Владике Николаја протонамесник Живојин Кнежевић у емисији „Сведочења“.


Звучни запис разговора


 Из приче сазнајемо о оцу младића у коме је дух неми. Као и сваки родитељ, он долази да тражи помоћ где год да чује да неко може помоћи. Од народа је чуо за чуда која је Господ Христос чинио, као и апостоле који су их чинили у Његово име. Свети Теофилакт Охридски примећује да човек грех свог неверовања пребацује на ученике који нису могли да исцеле његовог сина. Зато  се Господ обраћа речима:“О роде неверни…“ 

Дакле, узрок немогућности излечења није толико у слабости апостола, колико у његовој слабој вери. „Све је могуће оном који верује“, речи су Господње којима је осећање вере и у овој причи наглашено као најважније за исцељење од било какве болести.


Извор: Радио Источник

Рубрика