Type Here to Get Search Results !

Митрополит Јоаникије: Благовијести – знаменити празник кога називамо почетком нашега спасења


Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије служио је данас, у Крстопоклону недјељу и на Благовијести Свету службу Божију у подгоричкој цркви Светог Ђорђа под Горицом.

Саслуживало му је свештенство Митрополије црногорско-приморске.

У литургијској бесједи након читања Јеванђеља старјешина храма протојереј Мирчета Шљиванчанин рекао је да се ријетко догађа да је данашњи празник двострук, тј. да Благовијести падају у Крстопоклону недјељу.

“То се дешава оних година када Васкрс пада мало касније. Али, оба ова празника које данас славимо сливају се у једну славу Божију, у радост спасења нашега и живота вјечнога”, рекао је отац Мирчета.

Додао је да се на Свету Богородицу ми хришћани угледамо на творењу воље Божије и на ношењу крста.

“Примјер ношења крста је Пресвета Богородица. И ми би сви, који се крстом крстимо, који се хришћанима зовемо, који желимо да идемо за Богом и да живимо побожно, требали да се угледамо на Пресвету Богородицу и на све свете у ношењу крста”, рекао је он.

Отац Мирчета је објаснио да нам она показује како се носи крст одричући се своје воље и прихватајући Божју вољу.

“А крст се носи такође и у животним невољама. Сваки човјек на овоме свијету пролази кроз невоље и проблеме, кроз болести и ратове. Али Пресвета Богородица и у том смислу нам показује како се носи крст, јер њој је мач пробо душу када су сина њенога на крст разапели и она је, скоро једина била под крстом”, казао је отац Мирчета Шљиванчанин.

Митрополит Јоаникије је на крају данашње Свете службе пежелио је да нас Господ удостоји да се часно поклонимо Његовоме распећу на крсту, на коме је Он излио своју живоносну крв ради нашега спасења.

“И примио крсну смрт да би својом смрћу побиједио смрт и да би нас учинио учесницима Његове побједе над смрћу.  Његовога тридневнога васкрсења и вјечне славе Царства небескога”, рекао је Мирополит црногорско-приморски.

Честитајући сабранима празник Благовијести рекао је да је Бог Логос од Пресвете Дјеве примио људску природу и на такав начин се са нама сјединио, сишао међу нас, дошао у овај свијет патње, туге и бола, смрти и јада.

“Да нас ослободи, да нам дарује слободу, да нам дарује нови живот, нову радост. А прије свега да нам дарује снагу да носимо и тешкоће овога живота, да нам све то буде на спасење. Када смо са Христом и када страдамо, ми живимо прави и истински живот. Ми се са Богом кроз страдање још више сједињујемо”, рекао је Владика Јоаникије.

Сабранима је пожелио да их молитве Пресвете Дјеве све заступе.

“Она је брза помоћница, утјешитељка, избавитељка. Нарочито штити породице, дјецу, мајке. Нека вам је свима на радост овај велики и дивни празник, који је толико знаменит да га називамо и почетком нашега спасења. Да у радости дочекамо Васкрсење Христово”, закључио је Митрополит Јоаникије.


Извор: Митрополија црногорско-приморска