Type Here to Get Search Results !

Исповест свештенства Архијерејског намесништва колубарског

„Христово ваксрсење је највеће заустављање пропадања човекове душе у историји човечанства. Читава година је у Васкрсу и све године нашег живота су у Васкрсу“, рекао је у проповеди протојереј- ставрофор Гроздан Гајић, парох оглађеновачки, на Пређеосвећеној Литургији у Храму Светог архангела Гаврила у Цветановцу, коју је на празник Преподобног Илариона и Исихија Јерусалимског служио Његово Преосвештенство Епископ ваљевски г. Исихије, уз саслуживање архијерејског намесника колубарског протојереја- ставрофора Саше Тимотића и више свештенослужитеља.

Душа човекова је Божја творевина у нама и ми морамо да се трудимо да та творевина у нама буде светла и чиста, а то ћемо учинити постом, молитвом, исповедањем и покајањем, указао је проповедник.

Свака исповест мора да буде повезана са људском савешћу. Језик мора да буде повезан са чистом савешћу, а чиста савест је производ богомдан. Све наше жеље морају да прођу решето које се зове чиста људска савест и кад се тако исповедимо- то је исповест. Пре него што кажемо да се кајемо, треба да извршимо суд у самом себи над самим собом. Да такву „пресуду“ донесемо, да имамо у себи преображај. И ту „пресуду“ да изнесемо пред свог духовника, пред своје ближње у кући и пред своју браћу и сестре. На тај начин чистимо у себи Божју творевину, која мора да буде светла- објаснио је прота Гроздан Гајић смисао и значај Свете тајне покајања и исповести. 

Благосиљајући свештенство и вернике на крају Пређеосвећене Литургије, Владика Исихије се надовезао на речи оца Гроздана Гајића да приликом исповести морамо извршити суд над самим собом и као судије морамо бити праведни, судити пред савешћу- духовним органом, који је дар Божји.

Господ нам даје дарове као што је савест  на нама је да их негујемо, култивишемо. Само ако користимо савест, она ће да се развија и постаје изоштренија. То разликује праве подвижнике вере од оних који су немарни. Они слушају своју савест и по њој мере оно што је било до сада и оно што сада и у будућности треба да чине. Савест је орган који нам показује близину или удаљеност нашу од богомдане боголике људске природе, сличност или ниво подобности са оном у Господу Исусу Христу, Који је показао шта је садржај људске природе. У Њему видимо и божанску природу на тајанствени начин, благодаћу Божјом- поучио је Епископ Исихије.

Након Литургије, свештенство Архијерејског намесништва колубарског је приступило Светој тајни исповести, коју су извршили архимандрит Михаило, старешина манастира Јовања, и игуман Георгије, старешина манастира Лелић. 

Сабрање је завршено братским састанком и трпезом љубави.


Извор: Епархија ваљевска