Type Here to Get Search Results !

Mеђународни богословски симпосион на Кипру: Људско биће по лику Божијем

У Паралимнију на Кипру, од 5. до 7. марта 2024. године, под покровитељством Његовог Блаженства Архиепископа кипарског Георгија и уз великодушно гостопримство Његовог Високопреосвештенства Митрополита Констанцијског и Амохостоса Василија, одржан је седми међународни симпозијум ИАОДТ (Међународног удружења православаца). 


Главна тема симпосиона је била „Људско биће по лику Божијем“. Удружење православних догматичара обједињује професоре и специјалисте догматске теологије са престижних универзитета и истраживачких центара из Европе и шире (Кипар, Бугарска, Француска, Немачка, Грчка, Либан, Румунија, Русија, Србија, Македонија, Швајцарска, Велика Британија и САД ).

Симпосион је отворен у уторак, 5. марта, богослужењем у параклису Свете Ане, а потом је настављен у просторијама Митрополије Констанције и Амохоста, где је прочитана поздравна порука Архиепископа кипарског Његовог Блаженства Георгија, коју је сабранима прочитао Његово Преосвештенство Епископ месаорски Григорије. Архиепископ Георгије је у поруци нагласио да православно догматско учење вере служи као путоказ верницима, водећи их ка спасењу. Нагласио је и да пастирска брига о савременом човеку представља највећи изазов за православну теологију данас, која се суочава са новим постмодерним контекстом у пастирској пракси, избегавајући замке секуларизације. На крају је упутио жеље и благослов за успех симпосиона.

Председник ИАОДТ-а, презвитер др Порфирије Георги, је у свом уводном излагању појаснио и циљ међународног удружења: „Наши међународни сусрети су иницијативе, које имају за циљ да пруже прилику да се упознају православни догматичари из различитих земаља. Ови теолози су свој дар знања, говора и академског истраживања ставили у службу помесних Цркава. Они врше своју службу са даром који им је Бог дао да раде у Његовој једној, светој, саборној и апостолској Цркви, у духу интегритета, будности, прецизности и отворености. Из тог разлога, наше Удружење обједињује професоре и специјалисте догматске теологије са престижних универзитета и истраживачких центара. Планирамо да у наше удружење привучемо још више чланова из других земаља како бисмо, како Свемогући Бог дозволи, представљали православље широм света“. Потом је уследило излагање апстраката учесника симпосиона.

У среду, 6. марта, учесници симпосиона посетили су Архиепископију кипарске цркве у Никозији. Дочекали су их Његово Блаженство Архиепископ кипарски Георгије и градоначелник Никозије. Учесници симпосиона имали су прилику да посете Кипарски богословски факултет, као и стару и нову саборну цркву у Никозији. Посета је завршена трпезом љубави у владичанском двору. У поподневним часовима настављена су излагања.

Дана, 7. марта одржане су три последње сесије на којима су представљени апстракти учесника, а у поподневним часовима одржана је редовна скупштина чланова ИАОДТ-а. Изабран је нови потпредседник Удружења. На место досадашњег потпредседника Јоана Тулкана и суоснивача Удружења из Арада (Румунија) изабрана је госпођа Марина Коловополу из Атине (Грчка).

Поред административних и практичних питања о којима се расправљало на скупштини, одређена је тема за наредни симпосион и пријем нових чланова у Удружење. Тема следећег симпосиона је „Символ вере као вероучење“, поводом 1700 година од одржавања Првог васељенског сабора у Никеји (325). Симпосион ће се одржати 2025. године, на пролеће, у манастиру "Пентели" у Атини, Грчка. 

Изабрано је и потврђено шест нових чланова Удружења: „Архимандрит др Амфилохиос Милтос (Грчка), др Теофилос Абазидис (Грчка), др Јоанис Каминис (Бугарска), др Илче Мицевски-Игнат (Македонија), др. Николаос Папантониу (Кипар), др Сорин Вулцанеску (Румунија)“. Др Илче Мицевски-Игнат је професор на Православном богословском факултету „Свети Климент Охридски“ у Скопљу, који је учествовао на симпосиону са рефератом под називом „Грех – његов утицај на слику Божију у човеку и ослобођење од њега , по светом Јустину Поповићу“.

У есејима учесника представљене су актуелне теме из хришћанске антропологије и савремених изазова са којима се Црква и свет суочавају, као што су: родна идеологија, вештачка интелигенција, теорија еволуционизма и други аспекти теолошке антропологије. 


Превод са македонског језика 

приредила редакција портала "Ризница"


Извор: Liturgija.mk