Type Here to Get Search Results !

Тунис: 100 година од оснивања прве парохије Руске Православне Цркве

У четврту недељу по Васкрсу, 26. маја 2024. године, свечано је прослављена у храму Васкрсења Христовог у главном граду Туниске Републике, Тунису, 100 година од оснивања прве парохије Руске Православне Цркве.


Свету Литургију је служио Патријаршки егзарх, Митрополит зарајски Константин уз саслуживање настојатеља храма протојереја Димитрија Нецветајева.

На крају празничне службе и литије, отац Димитрије је поздравио епископа и поклонио му књигу коју је написао о древној картагињанској цркви, као и клуб са извезеном иконом Светомученика Кипријана, Епископа Картагинског, заштитника Туниса.

Владика Константин је у свом одговору честитао 100-годишњицу настојатељу и парохијанима храма и саопштио Патријаршијски указ, по коме се у храму Васкрсења Христовог у Тунису служи света Литургија. Епископ је парохији поклонио и икону Пресвете Богородице, кадионицу и богослужбене књиге.

Одлуком Његове Светости Патријарха московског и све Русије Кирила, с обзиром на труд и корист светој Цркви, протојереј Димитриј Нецветајев је одликован орденом Светог Сергија Радоњешког трећег степена.


Превод са руског приредила

редакција портала "Ризница"


Извор: Patriarchia.ru