Type Here to Get Search Results !

Почела литија дуга 500 миља поводом 300-годишњице преноса моштију Светог Александра Невског

Руска православна црква током целе ове године свечано прославља 300 година од преноса моштију Светог Александра Невског из Владимира у Петроград.


Прослава је почела у децембру молебаном код моштију Светог Александра у Александро-Невској лаври у Петрограду и отварањем изложбе у његову част.

А у недељу, 26. маја, почела је двонедељна аутомобилска литија у његову част, коју је предводио епископ кронштатски Венијамин, игуман Петроградске лавре. Поворка ће проћи кроз историјска места кроз која су његове мошти прошле 1724. године. Траје до 20. јуна, саопштавају из Синодалног одељења за манастире и монаштво.

Верници носе поштовану икону Светог Александра из 17. века са честицом његових чесних моштију.

Епископ Венијамин је одслужио Свету Литургију и молебан пре почетка литије.

„Посетићемо историјска места кроз које је литија пролазила пре 300 година, помолићемо се на светим местима Владимирске, Тверске и Новгородске земље и служићемо у древним манастирима. Драго ми је што ме је Господ удостојио да будем ангажован у оваквим историјским догађајима“, рекао је владика.

Литија ће превалити око 1.500 миља.

У Владимиру су ходочасници посетили манастир Рођења Пресвете Богородице, где су се налазиле мошти Светог Александра пре преношења у Петроград, и друга света места.

Поворка ће се завршити молебаном 10. јуна на месту цркве Светог Јована Претече где су мошти чуване 1723–1724 пре него што су 12. септембра 1724. године предате у манастир у Петрограду.


За наш портал превод са енглеског приредио

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com