Type Here to Get Search Results !

Ваљево: Архијереји Силуан и Исихије богослужили у покровском храму


Владика Силуан: На крају, победа је Христова!

Све људско је пролазно и човек налази утеху и спасење само у Господу, једна је од поука Преосвећеног Епископа аустралијско- новозеландског г. Силуана, који је предводио литургијско сабрање на празник Свете равноапостолне браће и просветитеља словенских народа у Храму Покрова Пресвете Богородице, уз саслуживање домаћина Епископа ваљевског г. Исихија, архијерејског намесника другог ваљевског протонамесника Дарка Ђурђевића и више епархијских свештенослужитеља.

Реч Божја је светлост и истина. Зато она просвећује и, својом благодатном енергијом, и освећује, и преображава и обожује. Ван речи Христове, све је смртно и пролазно, губи снагу и суштински смисао. Многе речи људске постају празнословље, уколико немају у себи божанске светлости коју Господ дарује нама људима у Светој Цркви, беседио је Преосвећени Епископ аустралијско- новозеландски г. Силуан. У Богочовеку Христу открива се да смо ми људи иконе Божје, синови и кћери призвани на бесмртност и вечност, те зато Господ Христос говори да су хришћани светлост свету и со земљи.

Јеванђеље Христово у које смо се обукли крштењем Светих апостола и равноапостола Светих Кирила и Методија, који су проповедали на овим просторима, словенски народи из таме обретоше се у светлости, из незнабожја у познање истинитог Бога. Тамо где је пуноћа светлости и истине од које једино може да живи истински човек- рекао је Владика Силуан.

Сваки хришћанин је град који на гори стоји, како га Спаситељ назива у данашњем јеванђељу (Мт 5, 14- 19), будући да има управо Свете књиге поука Господњих. Хришћанин је, истакао је беседник, град, утврђење, тврђава која се налази на сигурном месту, узвишењу са ког се виде све опасности које прете човеку. Уколико човек нема Свето јеванђеље, он је као незаштићена грађевина у долини, која лако може бити освојена. Ипак, указао је Владика Силуан на упозорење Господа Христа, да би требало да будемо свесни тога да нас посматрају људи.

Треба увек да се присетимо онога што је Ава Јустин говорио, а то је да „хришћанин треба да буде ходајуће јеванђеље“, да буде христоносац, огледало Христово овде на земљи. Да, видевши наш преображени живот у Христу, у труду и подвигу, сви прославе Оца небеског Који даде људима могућност да од смрти пређу у живот. Да се избавимо од духовне смрти, од ропства греху, страстима, ђаволу… Да се нађемо као слободни синови и кћери, као деца Божја, они који имају власт да стају на духовне змије и шкорпије, на сву силу вражју. Да одолевамо свим искушењима са Господом Христом, живећи како нас је учио Свети Ава Јустин, светотајинским и световрлинским животом- поучио је Владика Силуан, приближивши мисли ћелијског богомудраца о богочовечанском принципу и сарадњи Бога и човека, те важности примене тог принципа (покајања и сједињења са Господом у Светој тајни причешћа) у животу сваког човека, који је одабрао хришћански пут. 

Осврнувши се на актуелне политичке догађаје на међународном плану, у којима је Србији нанета неправда, Владика Силуан је нагласио да, као хришћани, не треба да бринемо о земаљским резолуцијама и пресудама, јер правда Божја је та која побеђује и која ће на крају довести све у светлост истине.

Све људско је пролазно. Све што човек покушава да наметне као своју идеологију и свој систем, да пороби и да понизи, све то је земаљска категорија, која је временом ограничена и Богом допуштена да бисмо се враћали Господу, да видимо да нема у човеку спасења. Нема раја на земљи, нема неке уније, неког простора где би ми требало да тежимо савезништву са одређеном групацијом народа и да тамо нађемо утеху и спасење. То је утопија и обмана. Човек налази утеху и спасење у Господу, а тиме преображава све око себе и земљу. Господ допушта искушења, али на крају са Њим их побеђујемо и на крају победа је Христова- закључио је Владика Силуан. 

Духовно рођен у Епархији ваљевској и за ове просторе изузетно везан, Владика Силуан усрдно је заблагодарио брату архијереју Владици Исихију на благослову да данас началствује Светом Литургијом у најстаријем ваљевском храму. 

Велика је радост имати духовни спој са овим просторима и благослов нашег драгог брата и саслужитеља Владике Исихија, који је као мајка у духу Владике Милутина, загрлио мене и све оне који долазе овде из Аустралије и Новог Зеланда. Овде смо увек добродошли и сва љубав и част нам је указивана-  емотивне су речи Владике Силуана, у Ваљевској епархији увек радо виђеног као у свом дому. 

У име своје име и своје духовне деце, Владика Исихије је изразио радост због заједничког служења данас и честитао славу свима који обележавају равноапостолне Свете Кирила и Методија.

Нека да Бог да се и ми просвећујемо њиховим (Свете браће) молитвама, да обнављамо своје познавање речи Божје и Светих Отаца. Да на православни начин прослављамо на многаја љета- закључио је ваљевски архипастир, благосиљајући све присутне.


Извор: Епархија ваљевска