Type Here to Get Search Results !

Бугарски архијереји позвали Цариградског патријарха на избор и устоличење новог патријарха

У суботу, 18. маја 2024. године, патријарх Вартоломеј је срдачно дочекао многобројну делегацију Свете Цркве Бугарске у седишту Мајке Цркве. Делегацију је предводио митрополит пловдивски Николај, а чинили су је архијереји, свештенство и лаици.


У свом поздраву васељенски Патријарх је изразио задовољство што је примио митрополите пловдивског Николаја, старозагорског Кипријана и доростолског Јакова; епископе величког Сионија и  смољанског Висариона, игумане Тројанског и Бачковског  манастира; као и друге свештенослужитеље. Он је такође пожелео добродошлицу господину Радомиру Чолакову, посланику странке ГЕРБ, бившем градоначелнику Пловдива Здравку Димитрову, бизнисмену Борису Калибачеву и групи појаца.

„Молимо се за покој душе блаженопочившег патријарха Неофита“, рекао је Васељенски патријарх, који је у марту началствовао опелом блаженопоч. предстојатељу Бугарске цркве. Он је наставио: „Јуче сам примио љубазно писмо нашег брата и местобљуститеља, митрополита врачанског Григорија, којим ме позива да присуствујем избору и устоличењу новог Предстојатеља Бугарске цркве. Веома је љубазно од вас што сте упутили овај лични позив Васељенском патријарху за тако важан историјски тренутак у животу ваше Цркве.“

Васељенски патријарх је напоменуо да ће, иако је планирао да посети  Митрополију Арту 30. јуна, када је дан избора бугарског патријарха, настојати да прилагоди свој програм. „Овај позив сматрам веома важним и благословеним, и надам се да ће митрополит Арте разумети и дозволити да изменимо програм“.

Завршавајући обраћање, патријарх Вартоломеј је истакао значај јединства и љубави за веродостојност Православне цркве у изазовним временима. „Ваша посета и наш сусрет у Мајци Цркви су историјски и веома важни“.

Патријарх је изразио захвалност архимандриту Харалампију Ничеву, старешини цариградске заједнице бугарског говорног подручја, и обратио се поклоницима лаицима, замоливши их да својим породицама пренесу најлепше жеље и љубав Мајке Цркве. „Бугарска црква је прворођена кћи Цариградске цркве. Упркос прошлим непријатним тренуцима, однос мајке и прворођене кћери је светиња и неуништива“, закључио је Васељенски патријарх.

Говорећи у име бугарске делегације, митрополит пловдивски Николај је изразио дубоко осећање и радост због посете својој Мајци Цркви и служења Божанске Литургије у храму Светог Стефана бугарске заједнице у Фанару. „Био је то тренутак од велике духовне важности, знак добрих односа и љубави наших сестринских Цркава“, казао је митрополит Николај.


За наш портал превод са енглеског приредио

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthodoxtimes.com