Type Here to Get Search Results !

Бугарски архијереји саслуживали са украјинским расколницима у Цариграду


Први пут, архијереји Бугарске православне цркве саслуживали су 19. маја 2024. године, са представницима безблагодатне секте „Православне цркве Украјине“ у манастиру Животворног извора у Цариграду.


Управо су митрополити пловдивски Николај, старозагорски Кипријан, доростолски Јаков и епископи велички Сионије и смољански Висарион из Бугарске православне цркве саслуживали са патријархом Вартоломејем и више архијереја Цариградске патријаршије, као и „архиеписком (Зорјом) и „епископом“ Аврамијем (Латишем) из расколничке ПЦУ, преноси Ромфеа.

Латиш је једини монах Кијевопечерске лавре који је одлучио да напусти Цркву да би постао „игуман“ братства расколничке Лавре ,а потом и „епископ“.

Очигледно  су бугарски архијереји данас саслуживали са „епископима“ ПЦУ без подршке одговарајуће саборске одлуке, као што су патријарх александријски Теодор и кипарски архиепископ Хризостом такође једнострано одлучили да признају расколнике, без саборске одлуке.

Бугарски Сабор је још у новембру 2018. године основао комисију за проучавање украјинског питања, иако она никада није  окончала свој рад и Сабор никада није донео одлуку по питању ПЦУ.

Занимљиво је да је на челу те комисије био митрополит старозагорски Кипријан, а управо он је  био један од архијереја који је саслуживао са расколницима.

Пре само пет година похвалио је канонског првојерарха, Његово Блаженство митрополита кијевског и све Украјине Онуфрија, рекавши: „Веома су ме импресионирале речи и молитва Његовог Блаженства митрополита Онуфрија – он је човек дубоко уроњен у молитвена и духовна питања. Уверен сам да ће са таквим предстојатељем Црква бити једна, апостолска и саборна.“

Међутим, бугарски архијереј је сада одлучио да стане уз „митрополита“ Епифанија и његову секту.

Овај потез бугарских архијереја уследио је само два месеца после упокојења патријарха бугарског Неофита, док се Бугарска црква припрема за избор свог будућег  предстојатеља. У ужи избор улази и митрополит Николај Пловдивски, који је такође саслуживао са расколницима.

Патријарх Вартоломеј, који је началствовао опелом патријарха Неофита, јасно је ставио до знања да је много ангажован на томе ко ће постати следећи бугарски предстојатељ. Такође је повео са собом на сахрану патријарха Неофита Епифанија Думенка и Евстратија Зорју из расколничке структуре

Слично, у новембру 2019. године са расколницима је служио епископ шумперчки Исаија (Сланинка) из Цркве Чешке и Словачке, иако је чешко-словачки Сабор остао чврст у свом православном ставу подршке канонском православљу у Украјини.


За наш портал превод са енглеског приредио

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com