Type Here to Get Search Results !

Конференција свештенства Варшавско-белске епархије


Дана 27. маја 2024. године, у православној цркви Свете Тројице, у Хајновки, одржана је конференција свештенства Варшавско-белске епархије.


Годишњи састанак почео је светом Литургијом којом је началствовао Његово Преосвештенство Архиепископ белски г. Григорије, уз саслужење Епископа хајновског г. Павла, Епископа сијематског г. Варсонуфија, и свештенства епархије. Молитвено је присуствовао Његово Блаженство Митрополит варшавски и целе Пољске г. Сава. Певао је хор свештенства Варшавско-белске епархије под управом протођакона Марека Мациуке.

Током свете Литургије у беседи, парох Покровског храма у Белску Подласком, отац Лука Бартосзук је истакао примарни значај свете Евхаристије, као црквене тајне, у људском трагању за спасењем. Света Евхаристија је прави сусрет са Богом. Примањем пресвете тајне ми се сједињујемо са Христом. Тело и Крв Спаситеља, за разлику од материјалне, свакодневне хране која само за кратко време јача виталне снаге, јесте храна која даје живот вечни, рекао је свештеник у беседи. 

Пре него што су верници приступили светој Евхаристији, Његово Високопреосвештенство Митрополит Сава је прочитао молебан уочи почетка епархијског сабрања, а затим се са очинском поуком обратио сабранима у храму. Православна Црква је живи организам који сједињује човека са Богом. У средишту живота Цркве је света Литургија. Током њеног служења присутан је и сам Исус Христос, који свиме управља, и даје благодат која обогаћује човека. Онај ко одбацује евхаристијску истину одваја се од Цркве. Митрополит Сава је велику пажњу посветио проблемима који настају због неправилног приступа светој Евхаристији, што за последицу има нарушавање црквених норми и, последично, искључење из црквене заједнице. Подстицао је епархијско свештенство на подизање свести парохијана, набрајајући забрињавајуће појаве данашњице које доводе до слабљења породичних и друштвених веза, а често и до духовног пропадања. Све то захтева од свештенства и верника чврсту, негативну оцену и дистанцирање од нових токова који се појављују у свету.

После свете Литургије, Митрополит Сава је освештао новоизграђени парохијски центар. Обраћајући се локалном свештенству, благословио је да „врата овог дома увек буду отворена за свакога ко тражи истину или помоћ“. „Запамтите да свештенички дом треба да буде пример. Желим да ово место буде испуњено љубављу и миром“ – рекао је поглавар Пољске православне цркве.

Пленарни део конференције, посвећен теми: „Суштина Цркве – аутокефалност. Догматски и канонски аспект“ отворио је Његово Високопреосвештенство Митрополит Сава. Он је у уводу теме скупа указао на актуелне проблеме који утичу на православље. Затим је присутнима представио извештај о активностима Варшавско-белске епархије за 2023. годину.

Уследио је извештајни део конференције током којег су презентовани извештаји који се тичу: функционисања парохија, материјалног стања, заштите личних података и функционисања друштвеног фонда, добротворне делатности, веронауке, рада са младима и друго. 


Превод са пољског приредила

редакција портала "Ризница"


Извор: Оrthodox.pl