Type Here to Get Search Results !

Велики петак у Ваљеву

На данашњи страшни и безумни дан, човек је судио Богу, створење је судило Творцу, слама је судила ватри, пресудила и осудила на смрт. Човек убија Бога најстрашнијом смрћу- распећем на крст, казао је Преосвећени Епископ ваљевски г. Исихије о тајни Великог петка у Саборном храму на вечерњем богослужењу, које је предводио архијерејски заменик протонамесник Филип Јаковљевић, уз саслуживање архијерејског намесника првог ваљевског протојереја Драгана Јаковљевића и братства храма и појање певнице, као и молитвено присуство мноштва верника

„Данас ад пландује и весели се, јер је, како мисли, успео да победи Онога, Који је дошао да нас избави од смрти“, речи су Преподобног Оца Јустина на које је подсетио Владика Исихије, приносећи своје слово о дану у коме је све чудно и необјашњиво, подједнако као и свеславно васкрсење, које ће потом уследити. Господ је током Своје проповеди ученицима најављивао Своје страдање и васкрсење, које ће трећег дана уследити. То је, рекао је ваљевски архипастир, сигурно улазило у ум и срца апостола, али нису могли да разумеју, због чега их је зачудило  и уплашило страдање. Убијена је њихова нада, јер је убијен Онај Ком су веровали и Кога су следили. Разбежали су се, док су га крај крста оплакивали Пресвета Богородица, жене мироносице и Свети Јован Богослов.

 Данас треба да ћутимо. Као што каже црквена химна:“Нека умукне свака твар“, јер Господ и Цар славе данас се распиње за живот света. И ми да ћутимо и да се погрузимо у дубину тајне и да видимо, кад изгледа да наде нема и да нас је Господ напустио, да данас чини домострој спасења, одлази мртвим душама у аду, проповеда јеванђеље и дарује живот вечни Да ћутимо и ми са бестелесним силама небеским, са свим ученицима Христовим и са целом Црквом. Да ишчекујемо да из гроба засија живот и да коначно Господ се покаже у Својој слави. Да коначно добијемо једном за свагда утеху и обећање васкрсења – поучио је Владика Исихије о смислу Великог петка, дана туге и опомене људском роду. 

Ушавши у Цркву, родили смо се слободни од првородног греха, али не и од искушења, указао је Владика Исихије. Зато, чекамо да Господ васкрсне и са Њим уђемо у живот вечни, а данас је на нама да будемо са Њим у храмовима на богослужењима, закључио је Владика Исихије.

По завршетку вечерњег, изнесена је Плаштаница, платно на ком је изображено тело Господа Христа положено у гроб, и окупљени верни народ је приступио целивању, које је трајало до касних вечерњих сати.


Извор: Епархија ваљевска