Type Here to Get Search Results !

Слава Епархије шумадијске


У петак 10. маја 2024. године, Његово Преосвештенство епископ шумадијски Господин Јован и умировљени Епископ канадски Господин Георгије, служили су свету Архијерејску Литургију у храму Спаљивања моштију Светог Саве у Барајеву поводом епархијске и храмовне славе. 


Ове године Источни петак (дан епархије шумадијске) и празник Спаљивање моштију светога Саве, празновали су се истог дана на општу радост не само свештенства и верника Барајева већ и целе епархије шумадијске.

Владике је дочекао велики број свештеника и верног народа. Епископима су саслуживали: Архијерејски заменик протојереј-ставрофор Зоран Крстић, ректор богословије Светог Јована Златоустог у Крагујевцу, свештеномонаси и Архијерејски намесници, протођакони и ђакони и чтецеви епархије шумадијске. На Литургији су појали хористи Саборног храма у Крагујевцу и Србски православни појци.

После причешћа Епископа уследило је причешће великог броја свештеника и верног народа са децом, што птврђује смисао сабрања и прослављања празника. Пре литургијског отпуста уследио је вход око храма и пререзани су славски колачи. После тога Владика Јован је уручио највише епархијско одликовње, орден Вожда Карађорђа, председнику општине Барајево Господину Слободану Адамовићу.

Заједничка радост настављена је у порти храма где је уприличен културно-уметнички програм. Након тога празнична радост је настављена трпезом љубави у ресторану Липовачка шума.


Извор: Епархија шумадијска