Type Here to Get Search Results !

Призренска богословија више од век и по сведочи о тајни и сили васкрсења


На празник Светих Кирила и Методија, 24. маја 2024. године, у Саборном храму Светог Ђорђа у Призрену свечано је прослављена слава Призренске богословије.


Светом архијерејском литургијом началствовао је Његово преосвештенство Епископ буеносајрески и јужно-централноамерички и администратор Митрополије загребачко-љубљанске г. Кирило, уз саслужење Његовог преосвештенства Епископа рашко-призренског г. Теодосија.

На крају Свете литургије освештани су славски дарови поводом славе Богословије Светих Кирила и Методија, у присуству ученика и професора Богословије, као и бројног верног народа.

У својој беседи Владика Кирило је рекао да су све до данашњег дана сви проповедници Христови носили у себи силу васкрсења, указујући на бурну историју Призренске богословије.

„Ту силу у себи носи и наша Призренска богословија посвећена Светој браћи Кирилу и Методију. Она више од век и по сведочи о тајни и сили васкрсења на овим просторима. Било је успона и падова у њеном раду због ратних прилика, али најдужи прекид она је имала после немилих догађаја 2004. године. Када је по сведочењу Владике Теодосија до темеља запаљена, као и овај свети храм који је био скоро до темеља разрушен.“


Извор: Митрополија црногорско-приморска