Type Here to Get Search Results !

Патријарх Вартоломеј: Нема места препуштању злу

Цариградски патријарх у Васкршњој поруци: „Вера у васкрсење делује као моћна сила преображаја“


На основу хришћанског веровања у васкрсење, у свету не може и не сме бити предавања злу. Ово истиче патријарх Вартоломеј у својој овогодишњој Васкршњој посланици, коју је објавила Цариградска патријаршија.

Главна карактеристика православног живота јесте његов „ускршњи пулс“. „Славно Васкрсење Исуса Христа је истовремено и саваскрсавање целог људског рода и предукус свршетка последњег времена и испуњења божанског дела спасења у Царству небеском“, пише Патријарх. Истовремено додаје да „пут у васкрсење води преко крста“. Православна духовност не познаје „ни утопизам васкрсења без крста, ни очајање крста без васкрсења“.

Из тог разлога, у православном опиту, зло у историји нема последњу реч, док вера у васкрсење даје подстицај за борбу против присуства зла у свету и његових последица. „Вера у васкрсење делује као моћна сила преображаја“, дословно је рекао патријарх Вартоломеј и наставио: „У православном самосазнању нема места за капитулацију пред злом или за равнодушност према одвијању људских послова“.


За наш портал превод са немачког приредио

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Кathpress.at