Type Here to Get Search Results !

Почетак обележавања века од освећења Спомен-костурнице у Сурдулици


У петак 24. маја 2024. године у Сурдуличком културном центру Отварањем изложбе Историјског архива „31. јануар“ из Врања и додељивањем награда по конкурсу за литерарне и ликовне радове на тему „Чувајући историју – чувамо будућност“, председница општине Сурдулица, госпођа др. сци Александра Поповић, Његово Преосвештенство Епископ врањски г. Пахомије, отворили су манифестацију обележавања 100-годишњице од освећења Спомен-костурнице у Сурдулици.


На изложби “Од окупације до интернације“ аутора Предрага Стојковића и Горана Судимца, изложена архивска грађа о страдању српског народа у Сурдулици, прикупљена у Војном архиву Београда, Народној библиотеци Србије, Војном музеју Србије, Државном архиву Србије, Државном архиву Северне Македоније и Музеју епархије Нишке.

Програм је настављен пројекцијом документарног филма РТВ Врање „Свети Сурдулички мученици“.

Стогодишњица освећења Спомен костурнице Сурдуличким мученицима низом догађаја биће обележена на највишем црквеном и државном нивоу у наредних пет дана.

Изградња Спомен-костурнице у Сурдулици започета је постављањем камена темељца школе и костурнице на Видовдан, 28. јуна 1922. године, коме су присуствовали председник Народне Скупштине Краљевине СХС др Иван Рибар и председник Владе Краљевине СХС Љуба Давидовић, двадесет народних посланика, потомци побијених и грађани Сурдулице. Спомен-костурницу је 1924. године 24. августа осветио блаженопочивши Патријарх српски Димитрије Павловић (1920-1930), коме су присуствовали Краљ Александар Карађорђевић и краљица Марија, митрополит Варнава Росић (патријарх српски 1930-1937), више епископа Српске Православне Цркве и председник Владе Краљевине СХС Љуба Давидовић са министрима у тадашњој Влади.

На жалост, у априлу 1941. године Спомен-костурница је потпуно демолирана и оскрнављена, а у јесен 1943. године порушена од стране бугарских окупатора у Другом светском рату. Кости побијених Срба тајно су затрпане на старом сурдуличком гробљу, тако да нико од мештана није знао где се тачно налазе.

Међутим, по Божијем промислу, приликом радова на породичним гробницама породица Лакићевић и Хасал, на старом сурдуличком гробљу, појавиле су се 2009. године кости Сурдуличких мученика, које су 29. маја 2010. године свечано пренете у крипту Спомен-костурнице, која је обновљена 2006. године.

Свети Архијерејски сабор је 24. маја 2017. године на предлог Православне епархије врањске, уврстио у календар светих Православне Цркве. За дан празновања, одређен је 29. мај, када су њихове Свете мошти похрањене у обновљену Спомен-костурницу у Сурдулици.


Извор: Епархија врањска