Type Here to Get Search Results !

Велики четвртак у Москви


Дана 2. маја 2024. године, на Велики четвртак, на дан сећања на Тајну вечеру, Његова Светост Патријарх московски и све Русије Кирил служио је Божанствену Литургију Светог Василија Великог у Саборном храму Христа Спаситеља у Москви. По доласку у Саборни храм Христа Спаситеља, Предстојатељ Руске Православне Цркве поклонио се икони Свете Тројице, коју је насликао монах Андреј Рубљов, и часним моштима Светог Филарета, митрополита московског.

Увече 2. маја 2024. године, уочи петка Страсне седмице, Његова Светост Патријарх московски и све Русије Кирил у Саборном храму Христа Спаситеља у Москви одслужио је Велико петно ​​јутрење уз читање 12 Јеванђеља од г. Свете муке Господа нашег Исуса Христа.

Пре него што је почело читање првог Јеванђеља, из олтара су изнесена честица Одежде Господње и ексер са Крста Господњег и стављени на амвон у центру храма.

По предању, после петог јеванђелског читања (након чега се у даљем јеванђелском читању говори о Распећу Спаситељевом), Предстојатељ Руске Православне Цркве је, певајући антифон „Данас виси на дрвету“, изнео крст са ликом. Распећа изнео из олтара и поставио га у средину храма.

Затим је прочитано седам Јеванђеља, посвећених Спаситељевом страдању на Крсту.

На крају Јутрења, Његова Светост Патријарх Кирил, епископи, свештенство и верници поклонили су се Крсту, комадићу Одежде Господње и ексвуру са Крста Господњег.


Превод са руског приредила

редакција портала "Ризница"


Извор: Рatriarchia.ru / Рatriarchia.ru