Type Here to Get Search Results !

Из штампе је изашлa књига са житијем и службом преподобном Гаврилу Светогорцу, епископу Величком


Поводом канонизације Преподобног Гаврила Светогорца, епископа Величког, са благословом Митрополита струмичког г. Наума је објављена књига „Живот и молитвени канон преподобном и богоносном оцу нашем Гаврилу Светогорцу, епископу величком“, у издању манастира Ваведења Пресвете Богородице - Вељуша.


Књига је посвећена обновљеном монашком животу у манастирима Македонске православне цркве – Охридске архиепископије. Песнички низ (служба), посвећен Преподобном Гаврилу у основи је написан по угледу на византијско и старословенско химнографско предање, а посвећен је његовом „летњем празнику“, тј. спомену на његову канонизацију.

Типолошки, по својој структури, пошто је троделна и намењена за свеноћно бденије, може се сврстати у тип такозване јерусалимске химнографске традиције. Садржи празничне стихове Малог Вечерња, Великог Вечерња и Јутрења. По узору и на новију светогорску химнографско-мелографску традицију, намењену свеноћним бдењима манастирских слава. Уз Јутрење је приложен канон четвтог гласа, подобен: Чим уста отворим, са акростихом: „Песничко славље примише“.

На крају књиге, после Јутрења, приложен је молитвени канон за осмог гласа, подобен: Υγραν διοδευσας., са акростихом: „Молитвама својим избави нас од невоља“.

У основном тексту, код вишесложних речи, да би се правилно и лакше изговарале при певању (када се подобна певају без нота), ставља се такозвана „оксија”, мала окомита цртица. преко самогласничког слова слога, где треба да буде главни акценат . То указује да је главни акценат мелодије стављен тамо.


Превод са македонског приредила

редакција портала "Ризница"


Извор: Мpc.org.mk