Type Here to Get Search Results !

Слава манастирског храма у Јежевици


На дан Преноса моштију Светог Николаја Мирликијског, из Мире  Ликијске у град Бари у Италију, храмовну славу Манастира Јежевице, Предстојатељ жичког трона Г. Јустин началствовао је Светом Архијерејском Литургијом, уз саслужење архимандрита Тимотеја из Манастира Вазнесења, протосинђела Уроша из Манастира Увца, протосинђела Стефана из Манастира Згодачице, протосинђела Германа из Манастира Раче, јереја Богдана Митровића, пароха јежевичког, као и ђакона Стефана Симића.

Поводом славе овог манастира сабрало се и монаштво Епархије жичке из манастирâ: Вазнесења, Вујна, Благовештења, Сретења, Згодачице, Каменца, Ковиља, Свете Тројице, Стубла, Раче, Увца, као и свештенство из Заблаћа  и мноштво верног народа. Славу манастира благољепијем појања увеличали су протопсалт Иван Трајковић и присутне монахиње.

Архијереј је у својој беседи између осталог рекао:

– До појаве Господа Исуса Христа, човечанство је живело у тами и у сенци смрти. И сви су вапили, чекали, молили се, тражили да се то безакоње прекрати. Заиста је било неизждрживо. Оваплоћењем Христовим показано је да човек није само једна димензија, да не живи само о хлебу, већ трудећи се да кроз Господа Бога, Спаситеља нашега, задобије поново Царство Небеско. Ми живимо  овде на свету, трудимо се, боримо се, али се и надамо и припремамо за вечно Царство Божије. Свети Николај Мирликијски Чудотворац, чије нетљено тело вековима сведочи и светли људима, точи Свето миро и исцељује људе, помаже људима. То чини Христос у њему, јер је он уподобио себе Христу и није живео више он, него је у њему живео Христос, као што је говорио Свети апостол Павле. Зар то није позив свима нама да се сетимо да нисмо овде на земљи само незвани гости? Појављујемо се у времену, али наше назначење јесте Царство Небеско. То Царство Небеско не можемо да заменимо ничим другим овде на земљи.

У току Свете Литургије причестио се велики број монаштва и верног народа. По заамвоној молитви, наш Архијереј је пререзао славски колач и честитао славу сестринству, а затим је уготовљена пригодна трпеза у свечаној трпезарији манастира.


Извор: Епархија жичка