Type Here to Get Search Results !

Грчки Свети синод осудио претварање манастира Хора у џамију

 Свети синод Грчке православне цркве сабрао се јуче под председавањем архиепископа атинског и све Грчке Јеронима. Међу питањима која су разматрали било је недавно претварање знаменитог манастира Хора у Цариграду у џамију.


Само неколико месеци након што јез свету позната саборна цркваа Аја Софија у Цраиграду поново претворена у џамију у лето 2020. године, турски председник Ердоган најавио је исту судбину за оближњу цркву Христа Спаситеља Хора.

У цркви се налази фреска Васкрсења Христовог позната свима православним хришћанима, као што се види изнад.

Манастирска црква из 6. века је првобитно претворен у џамију након османског освајања Константинопоља у 16. веку. Почевши од 1945. године, радила је као музеј, све до одлуке турског Врховног суда 2019. и Ердоганове уредбе у августу 2020. којом је наложено да буде поново претворена у џамију.

Од тада, црква је била подвргнута рестаураторским радовима у припреми за њено поновно отварање као џамија, што се догодило 6. маја, изазвавши протестне изјаве и црквених и државних функционера из целог света.

А јуче је грчки Синод изјавио:

Поводом недавног претварања Саборнецркве манастира Хора у муслиманску џамију, Стални свети синод изражава снажно негодовање и забринутост због одлуке турске владе да, након Аја Софије Никејске, петвори у џамију и Аја Софију у  Трапезунту и Аја Софију у Константинопољу, овај историјски хришћански споменик на спискусветског културног наслеђа у симбол наметања моћи и тачку поделе и цепања.


За наш портал превод са енглеског приредио

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com