Type Here to Get Search Results !

Ватикан настоји да код Копта умањи штету због декларације „Фидуциа супликанс“


Разговор између префекта за верска питања Фернандеса и патријарха Тавадроса у Каиру након што је дијалог прекинут због благосиљања људи у хомосексуалним везама.


Предстојатељ Коптске православне цркве папа Тавадрос II примио је 22. маја у Каиру ватиканског чувара вере, кардинала Виктора Мануела Фернандеса. Како је портал Ватикан Њус пренео у четвртак, разговор се првенствено водио о декларацији „Фидуциа супликанс“ ( Fiducia supplicans) донете у децембри 2023. године.

Ватикански Дикастериј по верским питањима је овом декларацијом дозволио давање благослова другобрачним лицима или лицима у истополним везама под одређеним условима.  Архијерејски сабор Коптске православне цркве је потом у марту поново одбацио „све облике хомосексуалних односа“. Богословски дијалог између Коптске православне и Католичке цркве је касније прекинут.

У вези са  декларацијом „Фидуциа супликанс“ („Молећиво поверење“), Фернандес је сада објаснио, како преноси ватикански портал, да по католичком учењу брак могу закључити само мушкарац и жена и да брак мора бити спреман за преношење живота. Он је додао да ни Католичка црква не одобрава истополна партнерства.

Кардинал је такође пренео поздраве папе Фрање свом коптском саговорнику и подсетио на протекле сусрете двојице црквених предстојатеља. Такође је уверио да се Ватикан сложио са садржајем изјаве Коптског православног сабора у марту. У „Фидуциа супликанс“ се не помиње да су истополни парови благословени као такви.

Пре је реч о неформалном, прилично спонтаном благосиљању људи, без прописаног обреда и без литургијске одежде, што се чини да се избегне да се благослов помеша са литургијским благословом брака.

Патријарх Тавадрос II је свом госту из Рима објаснио историјски, културни и друштвени етос египатског народа. Током посете Каиру Фернандез се састао и са високим црквеним великодостојницима других вероисповести.

Чињеницу да је декларација „Фидуциа супиканс“ довела до прекида екуменског дијалога са Католичком црквом од стране Сабора Коптске православне цркве навео је и кардинал курије Курт Кох, надлежан за екуменска питања, у интервјуу објављеном у четвртак са недељником „Die Tagespost". Међутим, према његовој оцени, патријарх Тавадрос је вољан да касније настави дијалог.


За наш портал превод са немачког приредио

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Кathpress.at