Type Here to Get Search Results !

Епископ Исихије: Исповедајмо веру у Господа и Васкрсење Његово

Владичанска Литургија у част храмовне славе Саборног храма

Свету Архијерејску Литургију у част храмовне славе Храма Васкрсења Христовог је служио Преосвећени Епископ ваљевски г. Исихије, уз саслуживање свог заменика протонамесника Филипа Јаковљевића, архијерејских намесника првог и другог ваљевског протојереја Драгана Јаковљевића и протонамесника Дарка Ђурђевића, архијерејског намесника тамнавског протојереја Небојше Миливојевића и више епархијских свештенослужитеља, међу којима су били и старешине манастира Јовања и лелић архимандрит Михаило и игуман Георгије, који је данас обележио и имендан, будући да се ове године други дан Васкрса поклопио са празником Светог великомученика Георгија. Богослужење је украсило појање хорова „Хаџи Рувим“ и „Емануил“ под управом Вање Урошевић. 

У празничној проповеди Владика Исихије је поучио сабране о празновању Васкрсења Господњег током целе ове седмице, која се назива Светлом седмицом. Господ је васкрсао и Црква то исповеда богослужењима и кроз Свето писмо, уметност и химнографију, али сам тренутак Васкрсења се не приказује зато што постоје догађаји који нису подложни људском опажању и у речи се не могу сместити. Такав је догађај Васкрсења Господњег, који се доживљава у Цркви, кроз подвиг и труд да се уподобимо Господу и Његовим светима, објаснио је ваљевски архипастир тајну Празника над празницима и њено созерцавање духовним умом.

Господ је, уз Своју божанску природу, примио на Себе створену људску природу и постао Богочовек Исус Христос. Та људска природа је истоветна са нашом људском природом, са природом сваког човека на земљи. Страдао је том људском природом, а божанска природа је учествовала у томе. Добровољно је прихватио да прими на Себе смрт- раздељење људске душе од тела. Божанска природа је остала и са једним и са другим, зато Његово тело није било подложно трулежи. Душом је сишао у ад да извуче праведнике, чије су се душе раздвојиле од тела и који су чекали Месију- рекао је Владика Исихије.

Васкрсење је толико необично да чак ни Његови ученици нису могли да замисле како ће то да изгледа, те су били застрашени и разбежали се кад се десило страдање Спаситеља. Кад је васкрсао и јављао се, такође није било схватљиво, подсетио је Владика Исихије на јеванђељске догађаје, људским умом несхватљиве. Педесетог дана по Васкрсењу, Господ је послао Духа Светог и тада су апостоли могли да разумеју шта се десило и добили су силу да проповедају целом свету.

Васкрсењу Христовом посвећен је велелепни храм, украс Епархије ваљевске и Ваљева, али том величанственом догађају посвећене су и све друге светиње. 

Сваки храм хришћански је посвећен Васкрсењу Христовом, зато што се у храмовима скупљамо на Васкрсење Господње и сваке недеље, која је дан васкрсења. Исповедамо своју веру у Господа, смрт и Васкрсење Његово. Проповедамо своју веру, учимо себе и све о томе. Ту се сабирамо и тако будемо Црква свако од нас, јер ми смо деца Христова, деца Бога Оца, у Христу усиновљена- закључио је Владика Исихије.

Након Свете Литургије преломљен је славски колач. Владика Исихије је честитао славу градоначелнику Ваљева Лазару Гојковићу и свима који су дошли да прославе светковину катедралног храма.

Поред градоначелника Лазара Гојковића, Светој Литургији су присуствовали и начелник Колубарског округа Виктор Мићић, представници Војске Србије и више јавних установа града.


Извор: Епархија ваљевска