Type Here to Get Search Results !

Кијевопечерска лавра обележава 35-годишњицу занављања монашког живота


Чак и усред рата и покушаја државе да их лиши дома, братија Успенске Кијевопечерске лавре налази разлог за славље.


Манастир је у недељу 25. јуна 2023. молитвено обележио 35. годишњицу занављања монашког живота, започетог 1988. године, када је Црква прославила 1.000 година од Крштења Руса. Тада су на коришћење Цркви враћени територија и објекти око Далеких пећина, саопштавају из Лавре.

„Од овог историјског тренутка Кијевопечерска лавра је сваке године, споља и изнутра, била украшена молитвама и трудом монаха, парохијана и поклоника,  чиме је повраћен некадашњи сјај овогв духовног центра“, наводи се у манастиру. „За протеклих 35 година кандило у овом делу Пресвете Богородице није се угасило ни један дан.“

Годишњица манастира поклопила се и са именданом Његовог Блаженства митрополита кијевског и све Украјине Онуфрија, који је у недељу служио Литургију у другом кијевском манастиру.

За време недељних богослужења узнесене су молитве Богу у знак благодарности на Његовој великој милости према слугама Његовим.

Свеноћно бденије је служено и у Агапитском и у Крстовданском храму, а братска ранија Литургија служена је сутрадан у цркви Часног Крста.

После Литургије одслужен је молебен. Многољетствије је отпевано за митрополита Онуфрија, предстојатеља Украјинске православне пастве.

Манастир је поново оживљавао како је совјетски прогон јењавао. Сада се манастир бори да опстане под поновљеним прогоном. Црква је већ исељена из главних саборних храмова Горње лавре, а држава очајнички тражи начин да потпуно протера монахе из Лавре.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com