Type Here to Get Search Results !

Хиљаде верника у литији у част небеског покровитеља манастира Пјатра Њамец

Многобројне верске и културне манифестације приређене су током викенда у Пјатра Њамецу, Румунија, у част заштитника града, Светог Јована Крститеља.


Конкретно, хиљаде православних верника учествовало је у литији у част Рођења великог пророка, који се прославља 24. јуна по новом календару, преноси новинска агенција Бисерика.

Прослава је почела у петак увече Великим вечерњем које су служили Његово Високопреосвештенство митрополит молдавско-буковински Теофан и још неколико архијереја.

У својој проповеди после богослужења митрополитТеофан је нагласио да учешћем у литији људи имају благословену прилику да исповеде своју веру у Бога. Хиљаде православних верника, међу којима и архијереји, свештенство, монаштво и мирјани, затим су молитвено у поворци прошли кроз град.

Црква Рођења Светог Јована Крститеља у центру града, коју је основао Свети Стефан Велики, ове године прославља и 525 година постојања. У част овог догађаја, мошти Светог Константина Бранковеануа из цркве Светог Махрама у Јашију донете су у цркву у Њамецу.

Прошле недеље више од 20.000 румунских православних верника обавило је литију у част Светог Јована Новог Сучеавског.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com