Type Here to Get Search Results !

MПЦ: Три услова Цариградске патријаршије су неприхватљива

У изјави Телевизији Стар из Штипа, Његово Блаженство Архиепископ охридски и македонски г. Стефан је објаснио три услова које је Цариградска патријаршија поставила према Македонској православној цркви Охридској Архиепископији.


  1. Одрицање од имена Македонска православна црква;
  2. Одступање македонске дијаспоре;
  3. Признање православне цркве Украјине (чију аутокефалност даје Цариградска патријаршија).

Истовремено, Архиепископ је нагласио да су ова три наведена услова неприхватљива за Македонску православну цркву Охридску Архиепископију.


Превод са македонског приредила

редакција портала "Ризница"

Захтеви Цариградске патријаршије према Македонској православној цркви - Охридској архиепископији су неприхватљиви, каже предстојатељ ове Цркве.

Иако је МПЦ-ОА добила томос о аутокефалности од своје Мајке Цркве Српске патријаршије у јуну 2022. године, њену самосталност нису признале све помесне Цркве, међу којима су Цариградска патријаршија и Црква Грчке, које су посебно указале на име Цркве — „Македонска“ — као проблем, пошто је Македонија и назив једне области у Грчкој. Цариград такође очекује да МПЦ жртвује све своје епархије у дијаспори.

Међу појединим јелинофонским Црквама и неким другим јерарсима постоји став да праву аутокефалност може дати само Цариград.

На питање репортера Телевизије Стар  21. маја 2024. године, када ће МПЦ добити томос од Цариграда, предстојатељ Његово Блаженство архиепископ охридски и македонски Стефан је рекао да нико не зна, док МПЦ у међувремену наставља да изграђује односе са другим помесним Црквама.

„Ако нам дају томос, ми ћемо га прихватити, али услови који се постављају за нас су неприхватљиви“, рекао је Архиепископ, односно „одрицање од назива Македонска православна црква“, одрицање од македонске дијаспоре и признање Украјинске цркве коју признаје Цариград“.

„Имамо своје име; оно припада нама и никоме другом, и зато нико не треба да тражи од нас да се одрекнемо свог имена, а то је Македонска православна црква - Охридска архиепископија, дакле садржи два имена“, рекао је он.

„Када се други православни народи одрекну своје дијаспоре, онда ћемо и ми размотрити питање своје дијаспоре, али ће то питање бити тешко решено или позитивно одговорити на захтев Васељенске патријаршије“, закључио је он.

Архиепископ Стефан је у интервјуу 2022. године рекао да су Цркве које говоре грчки добродошле да их називају Охридском архиепископијом ако желе, али ће МПЦ и даље себе називати пуним именом Македонска православна црква - Охридска архиепископија.

Неколико других архијереја МПЦ изразило је исто уверење као и архиепископ Стефан у новијим изјавама, као што су митрополити дебарски и кичевски Тимотеј, повардарски Агатангел и преспански и пелагонијски Петар.

Са своје стране, македонски Свети синод је у фебруару 2023. најавио да ће и даље да брани и одржава и свој аутокефални статус и своје име.

***

Све у свему, аутокефалност Македонске цркве признају и Цркве Русије, Пољске, Украјине, Бугарске и Румуније, поред Српске цркве која ју је дала.

С друге стране, Цркве у Цариграду, Грчкој, Антиохији, Грузији и Албанији признају Македонску цркву као канонску, али не и аутокефалну.

Уз то, архијереји и свештенство МПЦ саслуживали су са архијерејима и свештенством из Јерусалимске цркве и Православне цркве у Америци, иако се њихови Сабори нису званично бавили тим питањем.

До сада није било саборских одлука нити саслужења архијереја или свештенства Македонске цркве с Цркавама Александрије и Кипра.


За наш портал превод са енглеског приредио

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com