Type Here to Get Search Results !

У Москви одржана 5. конференција православних центара за помоћ наркоманима

У Москви је одржана 5. конференција православних центара за помоћ наркоманима. У њему су учествовала 104 лица – свештеници и лаици из 45 епархија. Радом конференције председавао је руководилац „Координационог центра за борбу против наркоманије“ „Синодалног одељења за црквено добротворно и социјално служење“ Руске Православне Цркве Епископ Каменски и Камишловски Методије. У оквиру конференције одржана су стручна предавања, интерактивни разговори, презентације специјалиста, размена искустава, креативни и спортски догађаји.


Епископ Методије је сумирао резултате црквене антинаркотичке делатности, почев од прве конференције, која је одржана 2017. године. Он је нагласио да данас постоји прописан и ефикасан начин рада за помоћ наркоманима, а створена је и заједница иницијативних центара за помоћ. Епископ Методије је одржавање обука у епархијама окарактерисао као важан задатак у наредне две до три године, како би се што шире прошириле информације о помоћи цркве наркоманима.

Епископ Методије је на скупу говорио и о борби против страсти, у делу конференције под називом „Смисаоно језгро црквене рехабилитације“. Примењена аскеза“ и одржана је стручна презентација на тему „Кинотерапија“.

Сви учесници конференције добили су методичку литературу о помоћи зависницима.

Ову конференцију Православних центара за помоћ наркоманима организовала је Добротворна фондација „Свети праведни Јован Кронштатски“ уз финансијску подршку „Одељења националне политике за међурегионалне односе“ града Москве и „Фонда председничких грантова“, у оквиру пројекта „Знаш себе – научи неког другог“.

Данас у Русији постоји 245 црквених пројеката за помоћ наркоманима, укључујући 49 центара за рехабилитацију, 19 центара за ресоцијализацију, пет мотивационих центара, 15 амбулантних програма, 68 саветовалишта, 89 група за помоћ и подршку зависницима и њиховим сродницима. За подршку зависницима од дрога и њиховим рођацима, постоји јединствена црквена линија за помоћ у вези са дрогом, где можете добити савет, пронаћи одговарајући центар за зависност или програм рехабилитације. Све информације о различитим центрима за помоћ и антинаркоманским активностима епархија могу се добити и на сајту „Координационог центра за борбу против наркоманије“ Синодског одељења добротвора.


Превод са руског приредила

редакција портала "Ризница"


Извор: Diaconia.ru