Type Here to Get Search Results !

Румунско свештенство и лаици у посети Танзанији

Митрополит молдавско-буковински Теофан (Румунске Православне Цркве), заједно са малом групом свештенства и лаика из Румуније, посетио је Епископију централне Танзаније (Александријске Патријаршије).


Веза између ове две православне епархије је вишегодишња, преко сестре Ирине и осталих монахиња из Румуније, које повремено посећују Танзанију и доживљавају радост и тешкоће мисионарског рада.

Током званичне посете митрополит Теофан је са својом пратњом имао прилику да дође у контакт са различитим сегментима духовног и хуманитарног деловања. Обилазили су школе и разна села, где је, поред верске наставе, подељен школски прибор и храна.

Такође, обављена су и групна крштења, а врхунац посете је било отварање и освећење првог конака у Светоархангелском манастиру у Киндамалију.

У селу Масаи су дошли у контакт са афричком степом. Ту су се зачудили љубави целог племена према православљу. Сви чланови племена, који живе у једном селу, примили су православну веру, под вођством надлежног архиепископа Агатоника.

Гости из Румуније учествовали су на недељној Литургији у Мисионарском центру у Киндамалију. Деца, која тамо служе, заједно са свештенством, побринула су се за украшавање храма. А милозвучни гласови деце и одраслих стварали су свечану, али истовремено и умирујућу атмосферу, са наглашеним афричким елементима.


Превод са грчког приредила

редакција портала "Ризница"


Извор: Оrthodoxianewsagency.gr