Type Here to Get Search Results !

Московска патријаршија прекида општење с бугарским архијерејима који су саслуживали са украјинским расколницима

Свети Синод је констатовао немогућност саслуживања са архијерејима Бугарске православне цркве који су ступили у црквено општење са расколницима.


Учесници заседања Светог синода Руске православне цркве саслушали су 30. маја 2024. године извештај председавајућег Одељења за спољне црквене односе митрополита волоколамског Антонија о саслужењу архијереја Бугарске православне цркве с представницима украјинске расколничке заједнице (прот. бр. 60).

Дана 19. маја 2024. године, у манастиру Валукли у Цариграду патријарх цариградски Вартоломеј началствовао је Литургијом у којој су учествовали представници једне од расколничких структура које делују у Украјини. Саслуживали су архијереји Бугарске православне цркве: митрополит пловдивски Николај, митрополит старозагорски Кипријан, митрополит доростолски Јаков, епископи велички Сионије и смољански Висарион.

Свети синод Руске православне цркве изразио је дубоко жаљење због чињенице што су архијереји Бугарске православне цркве митрополит пловдивски Николај, митрополит старозагорски Кипријан и митрополит доростолски Јаков, као и епископ велички Сионије и епископ смољански Висарион саслуживали са представницима једне од украјинских расколничких група, што је нанело озбиљну штету односима између Руске и Бугарске православне цркве.

Учесници заседања су констатовали немогућност саслуживања са поменутим архијерејима, који су ступили у црквено општење са расколницима.

Са жаљењем је констатовано да Цариградска патријаршија наставља да предузима усмерене на продубљивања подела у Православљу.


За наш портал превод са руског приредио

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Рatriarchia.ru