Type Here to Get Search Results !

Празник у родном граду Преподобног Јустина ћелијског


Уз књижевника Бору Станковића, Преподобни Јустин је најпознатији Врањанац. Стога његов родни град и истоимена Епархија прослављају овог Божјег угодника као своју славу.


Светом архијерејском Литургијом у Саборном Храму Свете Тројице началствовао је Његово Преосвештенство Епископ ваљевски г. Исихије, уз саслужење Њихових Преосвештенстава: дремвитског Давида (МПЦ), делчевско-каменичког Марка и домаћина, Епископа врањског Пахомија. 

Поред верника Литургији су молитвено присуствовали и представници Града Врања са којима је Епископ Исихије преломио славски колач. 

У празничној беседи Епископ Исихије је подсетио да је ова 2024. година у знаку тројубилеја Аве Јустина, те тако и Врањска Епархија, из које је он поникао, обележава 130 година од рођења, 45 од упокојења и 10 година од преноса његових моштију. Владика је говорио и о литијама које су биле у Ваљеву и Београду, те пренео поздраве и благослове српског Патријарха Порфирија који је са представницима Руске заграничне цркве у Сремским Карловцима. „Није се могло затворити његово надахнуто срце, његов ум, који је сијао и који обасјава читаво православље“, рекао је ваљевски архијереј.

У оквиру обележавања епархијске славе у Свеправославном центру ,,Преподобни Јустин Ћелијски и Врањски” биће одржана промоција зборника ,,Отац  Јустин Поповић, живот и дело“.


Извор: Радио Источник