Type Here to Get Search Results !

Упокојио се умировљени митрополит катерински Агатоник


Дана, 10. јуна 2024. године, у јутарњим часовима, после вишегодишње болести, упокојио се бивши митрополит катерински Агатоник. Заставе на згради митрополије, на храмовима и на манастирима спуштене су на пола копља. Звона су у 7.30 часова, објавила његово упокојење.


Блаженопочивши митрополит Агатоник рођен је 1937. године, у Агиосу (Грчка). Дипломирао је на Богословском факултету Атинског универзитета. Током студентских дана радио је у књижари Зое. Године 1960. замонашио се у манастиру „Варлаам” Метеори. Тамо је рукоположен за ђакона. Године 1964. одлази у митрополију гортинску и мегалопољску. Ту је рукоположен у презвитера и унапређен у архимандрита.

Године 1968. постављен је за професора свештеничке школе на острву Тинос, а од 1971. до 1974. године био је директор школе. Године 1974. премештен је у Атинску архиепископију, за свештеника-проповедника и администратора Канцеларије за младе и свештенике-проповеднике. Једно време је боравио у Ираку, служећи у тамошњој грчкој парохији.

Године 1985. изабран је за митрополита Катеринског и Платамонског. На тој функцији остаје 28 година. Његова свештеничка служба је веома плодна, неуморно радећи на њиви Господњој. Посебну бригу показивао је за чување и прикупљање књига, оснивање библиотеке. За време архијерејског служења хиротонисао је 100 клирика, подигао 27 нових и освештао 40 цркава.

Митрополит Агатоник показује посебну бригу за монаштво у својој епархији. У његово време оживљавају се стари манастири и оснивају нови. Уосталом, и он је лично, ревносно неговао монашки начин живота. Био је познат по својој понизности и свом хришћанском начину живота. За многе је био пример хришћанског, јеванђелског живота.

Умировљен је 2013. године из здравствених разлога. Протеклих 11 година са стрпљењем и захвалношћу Богу носио је крст телесне слабости.

Нека је вечна успомена на блаженопочившег Митрополита Агатоника, и нека га Господ Бог постави тамо где праведници почивају!


Превод са грчког приредила

редакција портала "Ризница"


Извор: Romfea.gr