Type Here to Get Search Results !

Духовски понедељак – крсна слава Града Ваљева


Епископ Исихије: Колико смо ближи Господу толико више Господ у Духу Светом делује кроз нас


Духовски понедељак и ове године је свечано прослављен у Ваљеву, јер управо тај празник град на обалама Колубаре прославља као своју крсну славу. Литургијским сабрањем у храму Васкрсења Христовог је началствовао Преосвећени Епископ ваљевски г. Исихије, уз саслуживање протонамесника Филипа Јаковљевића, архијерејског намесника првог ваљевског и старешине катедралне светиње протојереја Драгана Јаковљевића, архијерејских намесника другог ваљевског протонамесника Дарка Ђурђевића, тамнавског протојереја Небојше Миливојевића и подгорског јереја Борка Јаковљевића, као и више свештенослужитеља. Печат свечаном богослужењу дало је појање певнице и Дечјег и камерног хора „Емануил“ и Црквеног хора „Хаџи Рувим“ са диригентима Вањом Урошевић и Милицом Степановић Баба-Милкић. Светој архијерејској Литургији су молитвено присуствовали градоначелник Ваљева г. Лазар Гојковић, начелник Колубарског округа г. Виктор Мићић, представници Војске Србије, Полицијске управе и градских установа.

У духовском слову владика Исихије је појаснио смисао празника Свете Тројице, којег прослављамо три дана као Божић и Васкрс, указавши да Дух Свети обитава у Цркви и само Њиме можемо да исповедамо Господа Христа као Сина Божјег и Богочовека. Такође, све свете тајне које чине живот Цркве се пројављују, те је и наш улазак у Цркву Педесетница, јер приликом крштења и миропомазања примамо Духа Светог. То је, навео је ваљевски архијереј, препород човека и човек добија дарове Цркве, продуховљује се, иако остаје физички и ментално исти.

– Сваки дар црквени јесте дар Духа Светога, јер човек сам не може да чини та дела Божја. Тако и ми у овом животном плану, ако се трудимо људским снагама можемо да донесемо неку малу корист, али она често има исто толико и штете. Али, ако то исто учинимо у Духу Светоме, у славу Божју, верујући да чинимо Божје дело, уз добро које чинимо тим нашим делом, делује Дух Свети. И то је упутство за живљење у Цркви- да живимо у Духу Светом  у Њему видимо једни друге као браћу и сестре у Христу. Да нам на првом месту буде да стварамо дело Божје, а онда ће и град да буде добро организован и да напредују све институције у граду и држави. Колико смо ближи Господу, толико више Господ у Духу Светом делује кроз нас- поучио је ваљевски архипастир. Празник Духовски понедељак је велики и у њему не само што се сећамо догађаја Силаска Духа Светога, већ тајанствено учествујемо у догађају силаска огњених језика на апостоле. Они се оприсутњују на овој прослави и ми настављамо новом снагом даље, истакао је владика Исихије, пожелевши својој духовној деци да православно и правилно живе и тада ће благослов Божји бити на нама, а све што створимо биће на корист ближњих и водити ка вечној радости у Господу.

Након свете Литургије, владика Исихије је честитао славу градоначелнику г. Лазару Гојковићу и свима који су дошли да у Саборном храму принесу молитве и учествују у свечарској радости. Духовска литија у част градске славе отпочеће у 18 часова код храма Васкрсења, а потом централним градским улицама доћи до порте Покровске цркве, где ће бити урезан литијски запис.


Извор: Епархија ваљевска