Type Here to Get Search Results !

Патријарх богослужио у крипти храма Светог Саве

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије је служио 28. јуна 2024. године, на Видовдан, свету Литургију у цркви Светог мученика кнеза Лазара у крипти храма Светог Саве на Врачару. Његовој Светости Патријарху је саслуживао Преосвећени Епископ ремезијански г. Стефан, стрешина Подворја Српске Православне Цркве у Москви, са свештенством Архиепископије београдско-карловачке.


– За Христа, браћо и сестре, за Јеванђеље Његово смо се определили у личности Светог Саве пре много векова знајући да су Христа гонили пре нас, знајући да су Христа одбацили пре нас, знајући да је Његова реч истинита, знајући да они који су Њега волели – волели би и нас. Дакле, свесно и једампут за свагда ми смо се определили да идемо путем Христовим, јер знамо да је у Њему пуноћа, савршенство, смисао постојања и овог и оног света – поручио је патријарх Порфирије нагласивши:

– У Светом Сави, браћо и сестре, ми смо се определили за Царство Божје које није тек нека фикција и нека идеја, него реалност која нам је дата сада и овде, а која зависи од нашег опредељења и нашег труда да то опредељење буде наша пракса, наш конкретан живот, живот у Христу. Ми смо се, дакле, определили свесно и слободно за Христа знајући да је у Њему и наша пуноћа, да је крст Његов носилац васкрсења и победе и да се победа не мери математиком и параметрима овог света. То исто је знао, браћо и сестре, и Свети кнез Лазар који је попут Светог Саве живео Христом и знао да не може бити вечера важнија од вере, како каже наш народ, тј. да на кратко реализација и остварење било ког циља од овог века, што симболично можемо представити речима пун стомак, не може бити главни и основни циљ.

Беседу патријарха Порфирија у целости можете прочитати ОВДЕ.

* * *

Црква Светог кнеза Лазара, заједно са криптом патријараха, смештена је у подземној етажи Светосавског храма која је саграђена између 2001. и 2002. године, за само шест месеци. Ово подземно здање, које има пре свега богослужбену намену, представља и место где се већ годинама одржавају заседања Светог Архијерејског Сабора, али и значајни културни догађаји у животу престонице. Иза олтара цркве Светог кнеза Лазара налази се крипта патријараха, простор у коме ће убудуће патријарси српски бити сахрањивани. Први предстојатељ Српске Православне Цркве који је сахрањен у крипти јесте патријарх Иринеј (1930-2020). Иза самог олтара налазе се четири гробнице, док су у простору апсиде крипте смештене још четири. У крипти се налази и камен темељац уз који је својевремено положена повеља о почетку градње храма из 1939. године, као и из 1985. године када је храм изнова освештан. Једини део крипте који је био укопан и завршен пре Другог светског рата налази се на њеном крајњем истоку, због чега се тај простор назива Старом криптом.


Извор: Инфо-служба СПЦ