Type Here to Get Search Results !

Духовска свечаност у част храмовне славе у Обреновцу


Свима вама данас честитам рођендан, зато што ми чинимо Цркву- тело Христово, а глава Цркве јесте Богочовек Исус Христос, рекао је Преосвећени Епископ ваљевски г. Исихије, честитајући празник Силаска Светог Духа на апостоле, храмовну славу обреновачке саборне светиње, која је и ове године окупила мноштво верног народа Посавине, на челу са председником Општине Обреновац Милошем Станојевићем.

У празничном богослужењу Епископу Исихију саслуживали су његов заменик протонамесник Филип Јаковљевић, архијерејски намесници посавски протонамесник Александар Вучај и први ваљевски протојереј Драган Јаковљевић, као и бројни епархијски свештенослужитељи. Традиционално, Свету Литургију у част храмовне славе улепшало је појање свештеника и богослова и Црквеног хора „Свети Јоаким и Ана“ под управом др Габријеле Вучај. Након Литургије, пред храмом је формирана литија, која је прошла централним градским улицама. Поучавајући сабране током процесије о догађају који се одиграо данашњег дана, када је Господ Христос Својим ученицима послао Духа Светог, Којег су они у пуноти примили и почели да разумеју у потпуности оно што их је Господ учио, Владика Исихије је подсетио на јављање Господа Христа по Васкрсењу, која апостолима није била у потпуности разумљива, јер је то било васкрсење људске природе у Њему, које очекује сваког од нас. Узневши се са људском природом на небо, Господ Христос је измолио Бога Оца да пошаље Духа Светог. Када се то догодило, просветио је апостоле, а кроз њих васељену, објаснио је ваљевски архипастир тајну догађаја Педесетнице, рођења Цркве Божје.

Свако од нас на свом крштењу и миропомазању прима истог Духа Светог, којег су примили апостоли. Свако од нас има сву благодат и дарове, које су имали и апостоли и сви светитељи. Али, само је питање колико ко од нас верује у Бога, труди се да упозна Бога кроз Свето јеванђеље и колико ко живи по ономе што чује на Светим Литургијама из уста свештеника. Оном који се труди Господ домеће дарове и даје да већ у овом свету окуша рај и причешћује се у животу Свете Тројице, јер то је наше назначење, јер Бог је створио човека да би био у заједници са Богом… Све што чинимо, ако чинимо са вером у Бога, постајемо проводници благодати и чинимо добро ближњима- беседио је Владика Исихије током литијског хода у част храмовне и градске славе у средишту Посавине.

Испред дома Градске општине Обреновац Владика Исихије је преломио славски колач са првим човеком града Милошем Станојевићем, његовим сарадницима и грађанима. Честитајући славу града, он је узмолио божански благослов Свете Тројице за све који у Обреновцу живе и раде, посебно за оне који управљају градом- да их Господ благослови да то чине часно и успешно. 

Сви заједно да се потрудимо за општу корист, јер смо ми један дом и једна породица. Сваки град је то и сваки град треба да се доживљава као шира породица. Зато треба да се несебично трудимо за унапређење града- рекао је Владика Исихије, честитајући Обреновчанима што су у великом броју учествовали у литији. То ће, истакао је, допринети да се освете улице, град и сви који са вером у њима бораве.

Литија је заокружена код Храма Силаска Светог Духа на апостоле, где су такође благосиљани славски дарови. Преломивши славски колач, Владика Исихије је упутио славске честитке архијерејском намеснику посавском, протонамеснику Александру Вучају, старешини храма протојереју- ставрофору Љубомиру Миловановићу, представницима Црквеног одбора и парохијанима, пожелевши да благослов Божји води све њих да живе онако како је достојно имена Христовог. 


Извор: Епархија ваљевска