Type Here to Get Search Results !

Митрополит Јоаникије о изјави Архиепископа Кипарске Православне Цркве


Након што су медији објавили изјаву Архиепископа Кипарске Православне Цркве Георгија, дату током сусрета са предсједником Црне Горе Јаковом Милатовићем, разговарали смо са Његовим високопреосвештенством Митрополитом црногорско-приморским г. Јоаникијем, наводи се на званичној интернет страници Митрополије црногорско-приморске.


  • Ваше високопреосвештенство, како коментаришете пренијете ријечи Архиепископа Кипарске Православне Цркве Георгија о аутокефалности Цркве у Црној Гори?


Та изјава, уколико су је медији правилно пренијели, је у најмању руку, непримјерена. Није уобичајено да се поглавар једне Цркве мијеша у унутрашњи поредак друге аутокефалне Цркве. Уздржаћу се од даљих коментара из поштовања према Светој Кипарској Цркви са којом је Српска Православна Црква увијек имала добре односе у љубави Христовој. Надам се да ће тако бити и у будуће.


  • Какав је и колики допринос Митрополије црногорско-приморске јединству Српске Православне Цркве кроз њену осмовјековну прошлост?


Митрополија црногорско-приморска и друге Епархије у Црној Гори исписале су свијетле странице своје историје и створиле блиставу културу у оквиру Српске Православне Цркве. Истовремено су се увијек бориле за јединство Српске Цркве које се, дубље гледано, поистовјећује са јединством цијеле Једне, Свете, Саборне и Апостолске Цркве које исповиједамо у Символу Вјере. То је наше хришћанско и светосавско опредјељење. Никоме у нашој Цркви од Светог Саве до данас није пало на памет да то опредјељење, колико светосавско толико и његошевско, погази или измијени.