Type Here to Get Search Results !

У Дагестану убијен православни свештеник


„Тешке вести стижу из Махачкале и Дербента. Напади на православни храм и синагогу. Зверски је убијен старији свештеник Руске православне цркве, протојереј Николај Котелников. Био је служитељ олтара Божијег 40 година“ – рекао је Владимир Легојда – вршилац дужности шефа прес службе Патријарха московског и целе Русије.


Патријарх московски и целе Русије моли се за покој оца Николаја Котељникова и за остале погинуле, а такође и за брз опоравак рањених“, нагласио је прес-секретар Патријарха. Он је додао да ће свештеници из Махачкалске епархије пружати молитву и сву другу помоћ страдалима и родбини погинулих.

„Премало је осуђивати такве поступке и није довољно рећи да је то варварство и нетрпељивост. Друштво и држава треба да учине све да искључе могућност сличних терористичких напада (из којих год мотива и нападача били усмерени). Напади на свештенство или верске објекте (коју год веру заступали) немају оправдања. Храмови и молитвена места сваке религије треба да буду простор где влада мир и где људи могу да се обрате Богу у миру и спокоју, без ризика да буду нападнути са било које стране“, рекао је Владимир Легојда.

Према писању медија, 23. јуна 2024. године у Дербенту и Махачкали извршени су оружани напади на православне цркве и синагогу, као и на полицијску станицу у Махачкали. У нападу је убијено неколико полицајаца и цивила. У Дербенту су терористи брутално убили протојереја Николаја Котелникова, пререзавши му врат.


Превод са руског приредила

редакција портала "Ризница"


Извор: Goragospodnya.ruРatriarchia.ru