Type Here to Get Search Results !

У спомен — Божанска Литургија у руском историјском месту, у Форт Росу


На сајту Руске заграничне цркве је објављено да је 27. маја, на Спомен дан (Memorila day) у Сједињеним Државама, служена Божанска Литургија у Националном историјском месту Форт Росу. Свечаним богослужењем је началствовао епископ Сијетла Теодосије, први викар Западноамеричке епархије Руске заграничне цркве. Његовом Преосвештенству саслуживало је свештенство Епархије западноамеричке.


На крају Литургије мноштво верника и свештенства је у литији кренуло ка гробљу руских досељеника с почетка 19. века, где је служен парастос. После богослужења верници  су отишли ​​у храм Казанске иконе Богородице на Руској реци, где је свима приређен свечани ручак.

Форт Рос, који се налази на обали округа Сонома у северној Калифорнији, јесте историјско место које је драго руским имигрантима и фасцинантно за све посетиоце. Овде  можете замислити начин живота Руса 19. — и не само Руса. Википедија наводи да је „било средиште најјужнијих руских насеља у Северној Америци од 1812. до 1841. године. Управо, то је била прва мултиетничка заједница у северној Калифорнији, уз саживљење староседелаца Калифорније, староседелаца Аљаске, Руса, Финаца и Швеђани. Био је предмет археолошког истраживања и историјска је знаменитост Калифорније, национална историјска знаменитост и у Националном регистру историјских места.  Форт Рос је у калифорнијском историјском парку Форт Рос.“


За наш портал превод са енглеског приредио

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com