Type Here to Get Search Results !

Епископ Исихије: Када бранимо некога ко је немоћан, ми се директно уподобљујемо Господу


На Видовдан, на чије је претпразништво пре три године устоличен у трон Епархије ваљевске, Његово Преосвештенство Епископ ваљевски г. Исихије је служио свету Литургију у Саборном храму.

– Празник Светог великомученика кнеза Лaзара и свих мученика Косовских – Видовдан сваког од нас везује за мученичко страдање и жртву наших предака, који су се храбро супротставили свирепој сили да би одбранили своју веру, слободу и све оно што ће касније бити препознато као национални идентитет, казао је протојереј-ставрофор Драгомир Јовановић, узмоливши верне да сви заједно застанемо са страхопоштовањем пред витешким подвигом светих војника Цркве Христове и да се њихова жртва вечно слави у молитвама и песмама, служећи као инспирација данашњој деци да развију јеванђељске врлине својих предака.

– Данас се сећамо свих српских војника који су кроз нашу страдалну историју полагали своје животе за крст часни и слободу златну. Упутимо молитву Господу над војскама да вечни покој и рајско насеље подари не само косовским мученицима, већ и душама блиставих личности наше славне историје! Браћо и сестре, нису само српски витезови и ратници непоколебљиво понели мученички венац. Страховит бол делили су са мајкама, сестрама и кћерима, које су гледале патње својих ближњих још од времена када су им турски зулумћари отимали децу из наручја. Видале су тешке ране својих супружника, браће и очева и трпеле све недаће док нису породиле генерације, које ће се коначно изборити за слободу и мир у нашој домовини – рекао је прота Драгомир Јовановић у част светих витезова кнеза Лазара и свих оних који су војевали за слободу кроз бурну српску историју.

– Погибија српских витезова назначила је мученички правац који ће у будућности водити њихове потомке, јер Косовски завет је поуке светог Јјеванђеља преточио у народну поезију и усмено предање, васпитавајући и образујући генерације наших предака. Видовдан нас подсећа на чињеницу да смо народ који је изнова устајао из пепела, да смо народ који је опстао упркос пакленим тешкоћама. На свети празник Видовдан, помолимо се за снагу да се суочимо са изазовима који стоје пред нама као појединцима, али и Црквом и народом Божјим. Помолимо се за мудрост и храброст да се боримо за истину и правду и за дар љубави, која ће нас истински повезати са божурима који су српском крвљу заливени на светом и распетом Косову и Метохији – закључио је прота Драгомир Јовановић, благосиљајући сабране на Литургији, уз молитву Господу да нас видовданско сунце обасја и чува молитва светих предака кроз векове.

По завршетку свете Литургије служен је парастос Светом великомученику кнезу Лазару и мученицима косовским, као и свима који су кроз историју пострадали за слободу отаџбине. Обраћајући се верном народу, владика Исихије је подсетио да учествовањем у светотајинском животу Цркве ми живимо и деламо у љубави, а Господ нас учи да је врхунац љубави положити душу своју за оног ког волимо, а управо то је учинио Свети кнез Лазар са својом војском у Боју на Косову:

– Они (кнез Лазар и витезови) су постигли врхунац љубави према Богу и живели по тој љубави. Не би могли тај подвиг да учине да нису пре тога живели у Цркви и трудили се да своју љубав исказују богоугодним делима. Када бранимо некога ко је немоћан, ми се директно уподобљујемо Господу, јер Он је дошао да одбрани нас од три највећа непријатеља- греха, ђавола и смрти. Ако бранимо некога ко је наш ближњи, а то су сви људи, и ми га бранимо од смрти. Бранимо га не само када је угрожен физички, већ духовно и морално. Највиши израз брањења и помагања ближњег јесте постављање њега пред Господа, а то је молитва наша, наш живот у побожности – поручио је епископ Исихије сабранима у храму Васкрсења Господњег на Видовдан, пожелевши да их благодат великог празника прати кроз живот.


Извор: Епархија ваљевска