Type Here to Get Search Results !

Јединствен историјски извор о историји Православља у Америци објављен онлјн

Поводом 100 година од упокојења патријарха Тихона и 55 година од давања аутокефалности Православној цркви у Америци по благослову њеног Предстојатеља, Његовог Блаженства митрополита Тихона и привременог управитеља Патријаршијских парохија у САД и Канада епископа сурошког Матеја, а уз учешће управе Њујоршке јавне библиотеке у бесплатној мрежи – доступна је скоро комплетна архива „Руско-америчког православног весника“ ( Русско-А`мериканского православного вестника» ).


Рад на овом пројекту обављен је током протекле две године и постао је пример братске сарадње између Православне цркве у Америци и Патријаршијских парохија у САД.

Овај јединствени извор, који је тренутно доступан свима бесплатно, интересоваће не само професионалне историчаре, већ и све љубитеље савремене црквене историје.

* * *

Руско-амерички православни весник («Русско-Американского православного вестника») је први званични часопис Алеутско-аљаске епархије, основан 1896. године. „Весник“ је служио као главни орган информисања епархијског свештенства Северне Америке, објављивао је информације о догађајима из живота епархије, а садржао је и јединствене чланке и путне белешке руских православних мисионара.

Први уредник „Весника” од дана оснивања публикације био је настојатељ њујоршке Саборне цркве светог Николаја јереј Александар Хотовицки, прослављен међу новомученицима и исповедницима Руске цркве 1994. године. Његов наследник на месту уредника од 1914. до 1930. године био је отац Леонид Туркевич (касније митрополит Леонтије).

Међу осталим познатим ауторима чија су се дела појавила на страницама часописа у првим годинама његовог постојања били су: просветитељ Америке патријарх Тихон; свети Рафаило, епископ бруклински; праведник Алексике Товт, исповедник и бранилац Православља у Америци; свештеномученик Јован Кочуров, презвитер чикашки, као и многи други.


За наш портал превод са руског приредио

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Рravoslavie.ru