Type Here to Get Search Results !

Упокојила се у Господу монахиња Варвара (Радосављевић), игуманија манастира Беочин

Монахиње манастира Беочин испратиле су своју матушку Варвару у Царство Небеско. Од раних јутарњих часова, 21. јуна 2024. године, пристизали су свештеници, монаси и монахиње, верни народ са свих страна да се опрости од игуманије Варваре.


Звучни запис беседе


Познато је из биографских података да су сестре Радосављевић рођене у селу Причевић код Ваљева и да су као младе врло брзо кренуле пут подвига у манастирском животу. Тешка су то била времена ратног и поратног периода али сестре Радосављевић примише монашки постриг и добише имена Марина, Екатерина и Варвара. 

Од манастира Ћелије, Пустиња, рањеног, разрушеног и похараног Гргетега до запуштеног и узурпираног Беочина, сестре су уносиле живот. Беочин ће остати задња станица њиховог овоземаљског пута на којем су две сестре биле игуманије, Екатерина и Варвара, која је данас сабрала многе да се помоле Господу за њену душу.

Заупокојеном Литургијом је началствовао Његово Високопреосвештенство Митрополит сремски г. Василије уз саслужење великог броја свештеника Епархије сремске, свештеномонаштва и ђаконства. За певницом су појали свештеници, професори и студенти богословских факултета.

Молитвено учешће узео је и монах др Павле Кондић, управник Архива Митрополије црногорско-приморске и сабрат манастира Стањевићи.

После Литургије присутнима се обратио протојереј Бранислав Поповић и у надахнутој беседи говорио о животном путу сестара Марине, Екатерине и Варваре. Након беседе и кратке паузе настављено је са опелом, да би на крају Митрополит сремски Господин Василије са пуно емоција говорио о игуманији Варвари. 


Извор: Српски Сион